UPRAVO JE SAOPŠTENO: Umro POZNATI NOVINAR, TUGA
Foto: Profimedia

CRNE VESTI

UPRAVO JE SAOPŠTENO: Umro POZNATI NOVINAR, TUGA

Svi se opraštaju od njega

Objavljeno: 20:49h

Napustio nas je poznati novinar.

Kolege su u velikoj žalosti.

Svi se opraštaju od njega.

Smrt, Sveće, sveće
foto: Profimedia

Alan Sigal, bivši pomoćnik glavnog urednika The New York Times-a koji je ostavio dubok trag u politici i praksi ovog lista kao njegov strogi i neupitni arbitar jezika, ukusa, tona i etike tokom 30 godina, preminuo je u sredu u svojoj kući na Menhetnu. Imao je 82 godine.

Njegova supruga, potvrdila je smrt. Nije navela uzrok, ali je rekla da se godinama bavio srčanim problemima.

Gospodin. Sigal, koji je počeo u Tajmsu kao dečak za kopiranje 1960. godine, bio je široko poštovan, često poštovan, a ponekad i strah u redakciji. Iako nikada nije bio lice Tajmsa – radio je u relativnoj anonimnosti – bio je nešto poput njegove kolektivne savesti, krajnji institucionalista koji je nadgledao mesto čije je narodne običaje često pozivao da kodifikuje.

Učinio je to kasnih 1990-ih sa Villiam G. Connollijem, višim urednikom koji je upoznao g. Siegal kada su bili dečaci za kopiranje u sedištu novina u Zapadnoj 43. ulici na Menhetnu, kod Tajms skvera.

Njih dvoje su uredili revidirano i prošireno izdanje „Priručnika o stilu i upotrebi Njujork tajmsa“, vodiča koji su konsultovale novinske organizacije i novinari širom zemlje.

„Čitaoci će više verovati onome što znamo ako se izjednačimo sa njima o onome što ne znamo“, rekao je jedan od g. Sigalove omiljene naredbe, artikulisane mnogo pre nego što su mediji u digitalnoj eri počeli da naglašavaju transparentnost u prikupljanju i uređivanju vesti. Drugi: "Bolje je biti pošten nego biti prvi."

Smrt, Sveće, sveće
foto: Profimedia

Siegalovo znanje o gramatici, istoriji, geografiji, nomenklaturi, kulturi i kuhinji bilo je široko. Ali ni po jednoj temi nije bio autoritativniji od samog Tajmsa.

„Al je, činilo se, znao sve o Tajmsu“, rekao je g. Connolli je jednom rekao. „Sa 19 ili 20 godina učinio je novine svojim životom i svojom religijom.

Gospodin. Sigal je imao značajnu ulogu u novinskim izveštajima na početku svoje karijere u Tajmsu

Kao noćni urednik stranih vesti, pomogao je u oblikovanju izveštavanja o Vijetnamskom ratu i bio je deo tima koji je uređivao značajan izveštaj Tajmsa o tajnoj vladinoj studiji koja je postala poznata kao Pentagon Papers.

On je nadgledao konverziju redakcije na elektronsko kucanje kasnih 1970-ih, a 1980. organizovao je informativnu operaciju za nacionalno izdanje, pokretač kasnijeg razvoja Tajmsa.

Novinar
foto: Profimedia

Gospodin. Sigal, koji je počeo u Tajmsu kao dečak za kopiranje 1960. godine, bio je široko poštovan, često poštovan, a ponekad i strah u redakciji. Iako nikada nije bio lice Tajmsa, radio je u relativnoj anonimnosti, on je bio nešto poput njegove kolektivne savesti, krajnji tradicionalista koji bdi nad mestom čije su ga narodne običaje često pozivali da kodifikuje.

Učinio je to kasnih 1990-ih sa Villiam G. Connollijem, višim urednikom koji je upoznao g. Siegal kada su bili dečaci za kopiranje u sedištu novina u Zapadnoj 43. ulici na Menhetnu, kod Tajms skvera. Njih dvoje su uređivali revidirano i prošireno izdanje The Nev Iork Times Manual of Stile and Use, vodiča koji su konsultovale novinske organizacije i novinari širom zemlje.

(Espreso / New York Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.