EVO ODAKLE POTIČE MATIJA BEĆKOVIĆ: Niste mogli ni da pretpostavite!
Matija Bećković, Foto: Printscreen/Youtube

KO BI REKAO

EVO ODAKLE POTIČE MATIJA BEĆKOVIĆ: Niste mogli ni da pretpostavite!

Da li znate odakle je Matija Bećković

Objavljeno:

Matija Bećković je srpski pisac, pesnik i akademik. Rođen je 29. novembra 1936. godine u Senti (Kraljevina Jugoslavija).

Jedan je od najčitajnijih pesnika današnjice. Živi i radi u Beogradu. Iz braka s pokojnom suprugom Verom Pavladoljskom ima ćerke Ljudmilu i Olju.

Bećković je prvu pesmu napisao još kao gimnazijalac, a do danas je objavio desetine zbirki pesama, beseda i dramskih tekstova. Od 1991. godine je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, poput Oktobarske nagrade grada Beograda, nagrade Milan Rakić, Njegoševe nagrade za književnost, nagrade Desanka Maksimović i mnogih drugih. Detinjstvo i obrazovanje Matija Bećković je rođen 1936. godine u Senti gde je njegov otac Vuk Bećković boravio kao oficir vojske Kraljevine Jugoslavije. Ime mu je dala majka Zorka (rođena Taušan) i bio je to prvi Matija u lozi Bećkovića. Ona je dok je bila trudna sanjala kako je neki Mađar pokušao da je nožem ubode u stomak, a sprečio ga je njen pokojni brat Milan Taušan.

Brat joj je tada rekao da će roditi sina i dati mu ime Matija. Iako mu je kum Jovan Vuković dao ime Radoslav, otac Vuk je popustio majčinoj želji te je dečak rođen na Svetog Mateja kršten kao Matija. Početkom rata Matija je s ocem i majkom Zorkom odselio u Velje Duboko kod Kolašina (Crna Gora) odakle Bećkovići vode poreklo. Tu su se rodili Matijini brat Ljubomir i sestra Ljubica, koja je preminula po rođenju. Otac mu je nestao 1945. godine pa je odrastao sa majkom, bratom i sestrom u Velju Dubokom. Gubitak oca i svoje odrastanje opisao je u pesmi „Čiji si ti mali?“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.