UMRO JEDAN OD LEGENDI, CRNE VESTI ZA NACIJU!
Foto: Profimedia

TUGA

UMRO JEDAN OD LEGENDI, CRNE VESTI ZA NACIJU!

On se često smatra najradikalnijim francuskim režiserom iz 1960-ih i 1970-ih

Objavljeno:

Francuski režiser Žan-Lik Godar preminuo je u 92. godini, javio je francuski list "Liberasjon".

On je jedan od začetnika i najznačajnijih predstavnika takozvanog francuskog Novog talasa u filmskoj industriji.

Godarovi upadi u tabu teme i njegove nove tehnike preokrenuli su filmski establišment i inspirisali ikonoklastičke režisere decenijama nakon vrhunca koji je francuski režiser dostigao tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Militantni intelektualac, ideološki opredeljeni umetnik, svojim filmovima često suprotstavljen holivudskim konvencijama. Кao i njegovi savremenici Novog talasa, Godar je kritikovao redovnu "tradiciju kvaliteta" Francuske kinematografije, više naglašavajući veštinu u inovacijama i preferirajući velika dela iz prošlosti za eksperimentisanje. Da ospore ovu tradiciju, on i istomišljeni kritičari su počeli da prave svoje filmove. Mnogi od Godarovih filmova osporavaju konvencije tradicionalnog Holivuda kao dodatak francuske kinematografije.

On se često smatra najradikalnijim francuskim režiserom iz 1960-ih i 1970-ih. Nekoliko njegovih filmova izražavaju svoje političke stavove. Njagovi filmovi izražavaju svoje znanje istorije filma preko svojih referenci na starijim filmovima. Pored toga, Godarovi filmovi često navode egzistencijalizam, kao što je i sam strastveni čitalac egzistencijalne i marksističke filozofije. Njagov radikalni pristup u filmskim konvencijama, politici i filozofiji, čine ga uticajnim filmskim stvaraocem u svetu sedme umetnosti.

Godarovi filmovi su inspirisali različite reditelje kao što su Martin Skorseze, Кventin Tarantino, Stiven Soderberg, D. A. Penbejker, Robert Altman, Džim Džarmuš, Vong Кar-Vai, Vim Venders, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.