HOROR, POZNATI GLUMAC GUBI SLUH, VID I RAVNOTEŽU: Svi strahuju za NJEGOV ŽIVOT!
Ešton Kučer, Foto: Printscreen/TVPink

KO BI REKAO

HOROR, POZNATI GLUMAC GUBI SLUH, VID I RAVNOTEŽU: Svi strahuju za NJEGOV ŽIVOT!

Vaskulitis je autoimuna bolest koja se javlja kada imunitet napada vene, arterije i male kapilare. Nastala upala sužava krvne sudove i ograničava protok krvi do skoro potpunog zaustavljanja.

Objavljeno:

Ešton Kučer je početkom ove nedelje otkrio da se više od godinu dana borio sa ozbiljnom autoimunom bolešću koja je uticala na njegov sluh, vid i sposobnost hodanja. U pitanju je vaskulitis.

Holivudski glumac je u videu za predstojeću epizodu na kanalu „National Geographic“ – „Running Wild with Bear Grylls: The Challenge“ koji je eksluzivno objavio Access Hollywood, rekao da je imao redak oblik vaskulitisa koji je uticao na njegov vid i sluh i koji mu je poremetio ravnotežu.

„Trebalo mi je godinu dana da sve to povratim“, rekao je Kučer i dodao da ne cenimo zdravlje dok nam se tako nešto ne dogodi, dok ne dođete u situaciju da se zapitate da li ćete ponovi moći na vidite, čujete i hodate.

„Ja sam srećan što sam živ“, istakao je glumac.

Komplikacije prouzrokovane vaskulitisom oduzele su život glumcu i režiseru Haroldu Remisu 2014. godine, rekli su Remisovi agenti. Ramis, koji je režirao „Caddishack“, „National Lampoon’s Vacation“ i „Groundhog Dai“ i koji je glumio u „Ghostbusters“ i „Stripes“, preminuo je u 69. godini, četiri godine nakon što je oboleo, prenosi CNN.

Ešton Kučer
foto: Profimedia

Simptomi vaskulitisa

Vaskulitis se javlja kada imuni sistem tela napada vene, arterije i male kapilare.

Nastala upala sužava te krvne sudove i ograničava protok krvi ili čak potpuno prekida protok krvi, što može izazvati oštećenje organa ili stvaranje aneurizme, prema Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH).

Ako aneurizma pukne, to može da izazove unutrašnje krvarenje koje može za posledicu da ima i smrtni ishod.

U zavisnosti od specifičnog tipa i težine stanja i koji su organi ciljani, simptomi vaskulitisa variraju i mogu biti blagi, umereni ili opasni po život.

Uobičajeni simptomi uključuju gubitak apetita, gubitak težine, umor, osip, bolove, bolove i groznicu.

Starost, etnička pripadnost, porodična istorija i faktori načina života kao što su pušenje i upotreba ilegalnih droga mogu da doprinesu riziku od vaskulitisa.

Određeni lekovi za visok krvni pritisak, bolesti štitne žlezde i infekcije takođe mogu da doprinesu, napominje NIH.

Vaskulitis se može javiti sam ili u kombinaciji sa drugim reumatskim oboljenjima, kao što sureumatoidni artritis, lupus ili skleroderma. Infekcija hepatitisom B ili C takođe može da bude okidač, kao i karcinom krvi, poput leukemije i limfoma.

Lečenje

Lečenje je usmereno na smanjenje upale. Za blage slučajeve, lekovi protiv bolova koji se prodaju bez recepta mogu da pomognu. Za teže slučajeve, lekari mogu da prepišu steroide, monoklonska antitela i imunomodulatore ili imunosupresivne lekove.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.