UPRAVO JAVLJENO: Umro POZNATI GLUMAC, TUGA
Glumac, Foto: Printscreen/Youtube/ Aalto University

CRNE VESTI

UPRAVO JAVLJENO: Umro POZNATI GLUMAC, TUGA

Svi se opraštaju od njega

Objavljeno:

Napustio nas je veliki glumac i pevač.

Stravičn vesti pogodile su njegovu porodicu i kolege.

Svi se opraštaju od njega.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Aalto University

Poznati glumac i muzičar Vesa-Mati Loiri preminuo je u 77. godini.

Loirijevu smrt je u sredu potvrdio njegov menadžer Pete Eklund, koji je rekao da je zabavljaču u januaru dijagnostifikovan rak. Po Eklundovim rečima, Loiri je prihvatio kraj jednog putovanja i početak drugog.

Predsednik Sauli Niiniste hvalio je glumca na Tviteru, rekavši: „Najveći od velikana, duboko poštovani Vesa-Mati Loiri, je otišao. Dotakli ste nas, finsku dušu, tako duboko. Srećan put u nepoznato, dragi prijatelju ."

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Aalto University

Jedna od najdominantnijih ličnosti u finskoj kulturi u proteklih šest decenija, Loiri je debitovao na ekranu sa 17 godina u filmu Mika Niskanena Pojat (Momci) 1962. Niskanen ga je odabrao među oko 1.000 mladića koji su bili na audiciji za tragični deo. .

„I u tom dobu imao je jedinstven lični šarm, koji je godinama samo jačao, prisećao se kasnije Niskanen.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Aalto University

Loiri je studirao na Helsinškoj pozorišnoj akademiji od 1963. do 1966. godine, kada je angažovan u Helsinškom gradskom pozorištu, gde je radio do ranih 1970-ih. Tada je bio glavni oslonac gradskog pozorišta Turku tokom većeg dela 70-ih.

Godine 1982. igrao je glavnu ulogu kovača Ilmarija u Rauta-aika (Gvozdeno doba).

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Aalto University

Premijerno je odigrao ulogu aljkavog, nesrećnog Turhapura u skeču u Pasanenovoj TV humorističnoj emisiji 1971. Zajedno su je razvili u preko 20 filmova do 2004. godine.

Redak glumac koji je mogao da skoči sa tako apsurdnih komičnih uloga do ozbiljnih interpretacija Fjodora Dostojevskog i Aleksisa Kivija, Loiri je bio masovno popularan dok je zadržao poštovanje umetničkih krugova i kritičara.

Loiri je takođe bio talentovan kao muzičar i najviše se pamti po svom hrapavom glasu. Predstavljao je Finsku na takmičenju za Pesmu Evrovizije 1980. godine.

Glumac nije bio pošteđen tragedije u životu. Njegov najstariji sin poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1994. godine, nakon smrti njegove majke na isti način 1977. Drugi sin je iznenada preminuo 2019. godine u dobi od 37 godina.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Aalto University

„Imao sam veoma bogat život sa usponima i padovima. Mislim da to odlično pristaje mojoj ličnosti“, rekao je Loiri.

„Život doživljavam na zen način, ali hodajući karmičkom stazom. Koliko neko može da izdrži zavisi od nečijih ličnih resursa“, rekao je u intervjuu za Ile 2006. godine.

Pisac Jari Tervo sažeo je Loirijevu važnost u svojoj biografiji od 700 stranica o Loiriju, objavljenoj 2019.

Prema Tervou, "On je poslednja i najsjajnija zvezda posleratne i pre-internet finske ujedinjene kulture. Kada on umre, jedna era je sahranjena."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.