Kolarčeva zadužbina pred gašenjem, zaposleni su na minimalcu
Foto: Zorana Jevtić

nema novca!

Kolarčeva zadužbina pred gašenjem, zaposleni su na minimalcu

Ustanova još nije zatvorila vrata samo zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih. Za normalno funkcionisanje mesečno je potrebno oko milion i po dinara
Objavljeno: 09:49h

Zadužbina Ilije Kolarca na ivici je opstanka. Novca za osnovno održavanje prostora nema, sredstava za program je sve manje i manje iz godine u godinu, a zaposleni su na minimalcu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Urednica muzičkog programa Mirjana Lazarević za Danas kaže da su uslovi nemogući i da ustanova još nije vrata zatvorila samo zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih. Opšti je utisak, navodi, da Kolarac nikoga ne zanima i da bi njegovo gašenje prošlo bez reakcija.

Kako navodi, novca nema ni za osnovne stvari. Za normalno funkcionisanje ustanove potrebno je mesečno oko milion i po dinara. A taj novac ne mogu da dobiju ni od države ni od grada, pošto po zakonu ni jedni ni drugi nisu zaduženi za održavanje zadužbina čiji su osnivači privatna lica.

foto: Zorana Jevtić

Obraćali su se gradonačelniku, sekretarijatu, ministarstvu, Repuibličkom odboru za kulturu, ali svi kažu "nismo osnivači". Prihodi od programa i izdavanja sala nisu dovoljni. Zaposleni predlažu modela po kome funkcionišu SANU i Matica srpska.

Kolarac se našao u nezavidnoj situaciji nakon donošenja Zakona o zadužbinama i fondacijama, koji zadužbine definiše kao nevladine organizacije, i po kome one nisu ni u čijoj nadležnosti, podseća Danas.

Koncertna dvorana Kolarca je stara 85 godina i ruinirana je. Lazarević ocenjuje da je u društvu zavladala apatija i da im kojim slučajem isključe struju, četiri dana bi se iščuđavali što je Kolarac zatvoren, a onda nikom ništa.

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.