ŽIVA IZGORELA SA 24 GODINE, SRBI SU JE OBOŽAVALI! Glumica dotakla visine, a onda je neko samo BACIO ŠIBICU (FOTO)
Marta Mansfield, Foto: Youtube Printscreen

JEZIVO

ŽIVA IZGORELA SA 24 GODINE, SRBI SU JE OBOŽAVALI! Glumica dotakla visine, a onda je neko samo BACIO ŠIBICU (FOTO)

Doživela je stravičnu smrt

Objavljeno: 18:21h

Bizarna smrt zadesila je zvezdu nemih filmova, Martu Mensfild. Davne 1923. godine, glumica je nakon snimanja “The Warrens of Virginia” sedela u automobilu s kolegama i prijateljima, a onda je usledila stravična nesreća.

Neko od prisutnih je zapalio cigaretu i bacio šibicu koja je pala na Martinu haljinu, napravljenu od lako zapaljivih materijala. Nesrećna glumica u sekundi se pretvorila u plamteću buktinju, a uprkos brzoj reakciji, sledećeg dana je preminula u bolnici sa samo 24 godine.

Rođena je u Njujorku od porodice Morisa i Harijet Gibson Erlih. Imala je mlađu sestru Edit, rođenu 1905. godine. Iako mnoge biografije navode da je Marta rođena u Mensfildu u Ohaju, njen rodni list i umrlica imaju Njujork kao mesto rođenja.

Njena majka, Harijet, bila je iz Mensfilda, u državi Ohajo, pošto je tamo emigrirala iz Irske 1885. Marta je kasnije prihvatila ime grada kao umetničko ime.

Martha Mansfield
foto: Printscreen

Sa 14 godina odlučila je da postane glumica. Lobirala je i dobila ulogu u brodvejskoj produkciji Male žene 1912. Takođe je počela da radi kao umetnički model i plesačica. Plesala je u mjuziklu Hop o’ My Thumb 1913, još uvek koristeći svoje ime. Takođe je glumila u The Passing Show iz 1915. i Robinson Crusoe, Jr. pre nego što je promenila ime. Kao model, pozirala je ilustratoru Harisonu Fišeru i bila je na više od 300 fotografija Alfreda Čejni Džonstona.

Koristeći ime Martha Earli, potpisala je šestomesečni ugovor 1917. godine i pojavila se u tri filma sa francuskim glumcem Maksom Linderom. Godine 1918. pojavila se u Zigfeldovim ludostima. Kasnije iste godine, debitovala je u filmu Broadway Bill, uz Harolda Lokvuda. Početkom 1919. Mensfild je objavila da je odlučila da nastavi filmsku karijeru sa punim radnim vremenom. Pre nego što se preselila na zapadnu obalu, Mensfild je igrala glavne uloge u filmovima koje je producirao Famous Players-Lasky. Oktobra 1919. pojavila se u filmu Ponoćna zabava Florenca Zigfelda.

Holivud
foto: printscreen/youtube

Njen prvi holivudski film bio je Civilna odeća (1920) u režiji Hjua Forda. Istakla se kao Millicent Carew u filmskoj adaptaciji Dr Džekil i gospodin Hajd, u kojoj je glumio Džon Barimor. Zatim je dobila ulogu sa Judžinom O’Brajanom u filmu Savršeni ljubavnik (1919). Godine 1921. Mensfild se vratila na scenu. Sledeće godine se pojavila u dva nezavisna filma: Kraljica Mulen Ruža i Dok se ponovo ne sretnemo.

Njen prvi film za Foks bio je Tiha komanda, sa Edmundom Louom i Belom Lugosijem u glavnim ulogama. Poslednji filmovi u njenoj karijeri bili su Potaš i Perlmuter i Slučaj Livenvort, oba iz 1923. godine.

Sahrana

Nakon smrti, u pratnji glumca Filipa Šorija, njeno telo je prevezeno nazad u njen dom u Njujorku. Sahranjena je na groblju Vudlavn u Bronksu, a nikada nije utvrđeno ko je bacio šibicu koja je zapalila odeću glumice.

Neki svedoci su rekli da su videli kako šibica ulazi kroz prozor auta u kojem je sedela Mensfild. Druga teorija je bila da je, nervozna, Mensfildova odlučila da popuši cigaretu u kolima kako bi smirila živce i slučajno zapalila haljinu ispuštenom šibicom ili cigaretom. Majka glumice, Harijet Erlih, odbacila je ovu teoriju jer je rekla da pušenje čini da se oseća neprijatno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.