ODRASLA U JAVNOJ KUĆI, PEVALA NA ULICI DA BI PREŽIVELA: Tužan život pevačice od čijih pesama i danas PLAČEMO! VIDEO
Edit Pjaf, Foto: Profimedia

TUGA

ODRASLA U JAVNOJ KUĆI, PEVALA NA ULICI DA BI PREŽIVELA: Tužan život pevačice od čijih pesama i danas PLAČEMO! VIDEO

Dva puta se udavala, a ljubav svog života izgubila je u saobraćajnoj nesreći

Objavljeno:

Priča o uspehu, harizmi, ali i teškom životnom putu. Sve to deo je životnog puta Edit Pjaf, legendarne šansonijerke rođene u Parizu pre 103 godine. Preminula je pre tačno 56 godina, otišla je prerano, ali njen trag ostao je do danas.

Njen veliki karijerni i životni put bio je pun ličnih tragedija. Brojni su biografi pisali o ovoj slavnoj Francuskinji, rođenoj krajem 1915. u Parizu. Majka ju je nakon porođaja napustila, a otac je otišao u rat te je devojčicu u najranijoj dobi odgajala baka.

A nije se radilo o "običnoj" baki. Njena je baka bila poznata "madam" pa je Edit detinjstvo provela u javnoj kući, gde su brigu o njoj uveliko vodile kurtizane. Brojni su kasniji autori o životu Edit Pjaf tvrdili da je upravo odrastanje u takvoj sredini imalo velikog uticaja na njen pogled na život i odnose s muškarcima. Navodno je mislila da muškarca koji ženu pozove vani - žena ne sme odbiti.

Odrasla u bordelu, a kasnije pevala na ulici da zaradi za ručak

Kada joj je bilo svega 14 godina, Edit se pridružila ocu - putujućem akrobatu, a u isto vreme pevala je na ulici za novac. Tokom tih nežnih godina dogodila joj se i prva ljubav, ona s Luisom Dupontom u kojeg je bila jako zaljubljena. Rezultirala je ta veza i detetom, ćerkicom Marsel, koja je u dobi od dve godine preminula od meningitisa.

Tako je vrlo rano Edit osetila svu bol i tragediju života. Ali, iza ugla ju je čekala ogromna popularnost, uspeh. Veliku je popularnost stekla 1935. godine kada ju je na ulicama Pariza otkrio vlasnik noćnog kluba "Le Gerny's". Podstakao ju je da peva u njegovom klubu, a dao joj je i scensko ime - La Mome Piaf - vrapčić, sve zbog njene krhke visine.

Ljubav života odnela joj tragična nesreća

Nastupi u klubu doneli su joj ugovor za snimanje albuma i činilo se da je uspeh nadomak ruke, ali ubrzo je vlasnik spomenutog kluba pronađen mrtav, a Edit se našla na popisu osumnjičenih. Krivice su je oslobodili, ali imidž je trebalo vratiti. Ubrzo ulazi u vezu sa spisateljem Rejmondom Asom te su počeli zajedno stvarati pesme koje su tematizovale njeno životno iskustvo. Postala je ubrzo jedna od najtraženijih izvođačica svog vremena.

Sreće u ljubavi nije bilo, iako je ljubila često i strasno. Udavala se dvaput, prvi put s Žakesom Pilsom 1952. godine. Razvod je potražila pet godina kasnije. Sreću je potražila i s 20 godina mlađim frizerom i zabavljačem Teom Sarapom. Udala se za njega 1962. godine i s njim je nastupala sve do 1963., kada je nažalost, prerano preminula. Usled bolesti jetre i hronične iscrpljenosti, preminula je u dobi od 47 godina. Preživela je i jako teške saobraćajne nesreće, nakon kojih je ostala zavisna od alkohola i morfijuma.

Ljubavlju svog života smatrala je Marsela Cerdana, zaljubila se u njega u leto 1948. godine uprkos činjenici da je oženjen i ima troje dece. Poginuo je godinu dana kasnije u tragičnoj saobraćajnoj nesreći. Kada su joj to javili, onesvestila se na pozornici. Do kraja života tvrdila je da je on ljubav njenog života.

(Espreso/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.