TEŠKE VESTI SU UPRAVO JAVLJENE: Umro je VELIKI ČOVEK
Foto: Profimedia

tuga u Tirolu!

TEŠKE VESTI SU UPRAVO JAVLJENE: Umro je VELIKI ČOVEK

On je sinoć nakon pada u kući prevežen hitno u bolnicu, nažalost jutros je stigla vest o njegovoj smrti.

Objavljeno:

Nove crne vesti su upravo saopštene...

Desila se smrt dobro poznate face.

Legenda je izgubila život.

Joseph Zoderer
foto: Printscreen/youtube/MattiaFrizzera

Slavni pisac Jozef Zoderer je sinoć preminuo u svojoj 86. godini života.

Svoju slavu je stekao romanom "L'italiana", a kasnije i mnogim drugim romanima koji su se prodavali širom sveta.

On je rođen u Meranu 1935. godine, a živeo je u Južnom Triolu do svoje pete godine. Kasnije 1940. njegova porodica se opredelila za nemačko državljanstvo, kako bi se preselili u Grac, a sa 13 godina, i sam Jozef se kasnije preselio u mali švajcarski gradić Vidnau, kako bi amo pohađao željenu srednju školu. Njegova porodica se vratila u Italiju 1949, dok je Jozef ostao u Švajcarskoj kako bi završio svoje školovanje u gimnaziji.

On je gimnaziju pohađao u Bolcanu. A svoju srednjoškolsku diplomu je stekao 1957. godine u Meranu. Od 1957. do 1967. studirao je pravo, filozofiju, psihologiju i pozorište na prestižnom Univezitetu u Beču. U toku studiranja se zaposlio kao novinar u Kurieru, Kronen Zeitungu i Die Presu.

Oproštaj od velikog južnotriolskog pisca.

Trenutno je Južni Tirol obavijen crninom, zbog velike tuge za slavnim piscom Jozefom Zodederom. Pisac je postao poznat po svojoj knjizi "L'italiana". 50 godina 20. veka on objavljuje svoje prve pesme i proze. A njegovo interesovanje za književnost se povećalo nakon učestvovanja na nedeljama kulture mladih 1965. i 1969. godine u Austriji.

Od 1970. je započeo svoje putovanje širom Kanade, SAD-a i Meksika. A u periodu od 1971. do 1981 Zodeder je radio na radio stanicama kako bi proširio svoje vidike.

Njegov debi se desio 1976. kada je kao romanopisac izdao knjigu pod nazivom "Das Glück beim Händewaschen" (Srećno pranje ruku), koja je prvobitno objavljena na njegovom maternjem italijanskom jeziku. A zatim je slavu uzeo "L'italianom".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.