BIO JE VEĆI OD JUGOSLAVIJE, PRIPADAO JE CELOM SVETU! Saobraćajna nesreća ga je odnela u legendu u 31. godini!
Radivoj Korać, Foto: Printscreen/Youtube/Milan Tasic

na današnji dan je otišao

BIO JE VEĆI OD JUGOSLAVIJE, PRIPADAO JE CELOM SVETU! Saobraćajna nesreća ga je odnela u legendu u 31. godini!

Otišao je u 31. godini, poginuo je u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Sarajeva, nakon intervjua koji je obećao tamošnjoj novinarki. Njegova iznenadna smrt šokirala je Jugoslaviju, gde je bio više od košarkaške zvezde.

Objavljeno:

Pre tačno 53 godine život je izgubio jedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije Radivoj Korać. Žućko, kako su ga zvali, bio je intelektualac ​​i veliki poštovalac umetnosti.

Rođen je u Somboru godinu dana pre početka Drugog svetskog rata. Majka mu je bila iz Sombora, a otac iz Like. Tokom rata su se preselili u Beograd, a Korać je kao mladić počeo da igra košarku. Njegov tadašnji trener Borislav Stanković u OKK Beogradu odmah je prepoznao talenat. Očigledno je samo morao da ga nauči kako da vodi loptu jer je već imao sve druge sposobnosti.

Radivoj Korać
Radivoj Koraćfoto: Printscreen/Youtube/Milan Tasic

Nije imao visinu, ali je bio talentovan strelac

Korać je sa 16 godina već igrao za prvi tim. Iako je navodno bio visok "samo" 193 centimetra, igrao je na poziciji krilnog centra, a zbog vrhunskog udarca dominirao je napadom. Imao je karakterističan stil slobodnih bacanja koje je šutirao obema rukama odozdo, i to sa velikom preciznošću. Jednom prilikom u jednoj televizijskoj emisiji bacio je sto slobodnih bacanja zaredom. U dresu svog OKK-a osvojio četiri titule bivše države i dva kupa, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je olimpijsko srebro (Meksiko 1968), dva svetska (Rio 1963, Montevideu 1967) i dva evropska srebra (Beograd 1961, Moskva 1965). ) i jednu evropsku bronzu (Vroclav 1963).

ŽUĆKO JE TO ZASLUŽIO I MNOGO RANIJE: FIBA objavila da će legendarni jugoslovenski košarkaš ući u KUĆU SLAVNIH!

Korać je bio najbolji igrač Evrobasketa 1961. u Beogradu, a sedam godina zaredom (1957, 1958, 1960, 1962, 1963, 1964, 1965) bio je prvi strelac jugoslovenske lige sa prosekom od 32,7 poena po utakmice.

Bio je i najbolji strelac na tri uzastopna evropska prvenstva (1961, 1963, 1965), a bio je i najbolji strelac košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Rimu (1960).

Za OKK Beograd je u proseku postizao 34 poena po utakmici.

Radivoj Korać
Radivoj Koraćfoto: Printscreen: Youtube/ATTRIBUTIVE

Mitskih 99 poena

Njegov najbolji meč u karijeri bio je protiv švedskog Alvika iz Stokholma. Korać je 14. januara 1965. postigao 99 poena, što je samo jedan poen manje od rekorda Vilta Čemberlena. Njegov trener Bora Stanković nije znao da je Korać toliko blizu sto poena.

Da jeste, sigurno bi ga držao duže u igri i dozvolio mu da postavi rekord. Korać je bio poznat po svojoj skromnosti. Na vrhuncu karijere odbio je da pređe u Crvenu zvezdu i ostao u manje poznatom OKK Beograda.

ISPLIVALA STRAŠNA ISTINA: Dve legende košarke trebalo da budu u autu sa Koraćem, tragedija je mogla da se izbegne!

Aleksandar Saša Gec, tada jedan od čelnika Zvezde, ponudio mu je dvosoban stan u Beogradu i automobil fijat 1300 da se preseli u njihov klub, ali mu se Korać navodno samo zahvalio na ponudi i rekao da nije zainteresovan.

Sportista koji je uživao u umetnosti

Osim što je bio vrhunski sportista, jedan od najboljih koje je Jugoslavija imala, Korać je bio veliki zaljubljenik u umetnost i putovanja. Redovno je išao na pozorišne predstave, bio blizak prijatelj sa piscem Ivom Andrićem, doneo je u Beograd prve ploče Bitlsa i Rolingstonsa i poklonio ih radio stanicama. Na njegovu sahranu došlo je više od 10.000 ljudi. O njegovoj veličini najbolje govori čuvena izjava Josipa Broza Tita da je Korać „bio veći od Jugoslavije” i da je „pripadao celom svetu”. Zbog toga je sahranjen prekriven olimpijskom, a ne državnom zastavom.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.