DANAS SE PONOVO TUGUJE ZA BATOM ŽIVOJINOVIĆEM
Foto: youtubescreen

TUGA ZA SRPSKU GLUMU

DANAS SE PONOVO TUGUJE ZA BATOM ŽIVOJINOVIĆEM

Legendarni glumac preminuo je u snu tog 22. maja u 82. godini, a porodica je obaveštena sutradan

Objavljeno:

Slavni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. godine u bolnici "Sveti Sava". Bata se ostvario u ogromnom broju uloga, a najpoznatija je rola u filmu "Valter brani Sarajevo" koja ga je proslavila čak i u Kini.

Legendarni glumac preminuo je u snu tog 22. maja u 82. godini, a porodica je obaveštena sutradan. On je 2006. godine imao infarkt, a 2013 težak moždani udar. Kasnije je imao gangrenu od koje se lečio na Kubi gde živi njegova ćerka Jelena.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Lulu i unuku Dinu. Ipak, stanje mu se u jednom trenutku pogoršalo, pa je Bata hospitalizovan i amputirana mu je noga.

Kako se pisalo, to što mu je noga amputirana mu je zapravo i produžilo život za nekoliko nedelja. Iako je njegovo stanje nakon amputacije bilo stabilno, Bata je ipak izgubio životnu bitku.

Bata Živojinović
foto: youtubescreen

Njegova porodica danas se oglasila i objavila da će se u subotu, 21. maja održati pomen Bati Živojinoviću na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana gde je sahranjen.

Velimir Bata Živojinović rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda.

Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu. Poptom je pohadjao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu.

Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.

Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u “Pesmi sa Kumbare” Radoša Novakovića.

Po Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u “Valteru u Sarajevu” Hajrudina Krvavca, u filmovima “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz “Breza” Anta Babaje, kao i ulozi “U raljama života” Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”.

Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Dobitnik je nagrade za životno delo “Slavica”, u dva navrata “Zlatne arene” Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Posle uvođenja višeštranačkog sistema u Srbiji izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a 2002. je bio i njen kandidat za predsednika Srbije, kada je osvojio oko 120.000 glasova.

Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca.On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.

Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno delo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.