OVI SRPSKI GLUMCI SE UMALO NISU POUBIJALI: Potezala se i hladna ORUŽJA, ni KOČIJAŠI im nisu ravni! (FOTO)
Glumci i sukobi, Foto: Stefan Jokić, Printscreen, Aleksandar Jovanović Cile

na ''daskama koje život znače''

OVI SRPSKI GLUMCI SE UMALO NISU POUBIJALI: Potezala se i hladna ORUŽJA, ni KOČIJAŠI im nisu ravni! (FOTO)

Iako je pred očima javnosti sve delovalo očaravajuće, često su nas zasmejavali svojim pričama, a njihove replike su ostale u srpskom narodu zapamćene i više puta ponavljane, nije sve baš bilo tako.

Objavljeno:

Posao glumca nije nimalo lak, a ''daske koje život znače'' često umeju da budu veliki teret.

Iako je pred očima javnosti sve delovalo očaravajuće, često su nas zasmejavali svojim pričama, a njihove replike su ostale u srpskom narodu zapamćene i više puta ponavljane, nije sve baš bilo tako.

Ovo su 5 najzapamćenijih sukoba našeg glumišta:

U javnosti je zabrujala vest da je napadnut reditelj Predrag Gaga Antonijević, a za ovaj napad osumnjičen je glumac, producent i reditelj Dragan Bjelogrlić.

Nakon Filmskih susreta u Nišu, Bjelogrlić je napao reditelja u holu jednog niškog hotela.

Dragan Bjelogrlić
foto: Zoran Jevtić, Zoran Jevtić/Printscreen/Twitter

Iako se i dalje spekuliše šta je pravi prazlog Bjelogrlićevog napada, on je tada izjavio je kako mu je žao što je odgovorio na neprimeren način na provokacije.

Takođe je naveo da je kao čovek i umetnik okrenut vrednostima i da gaji vrednosti koje preziru agresiju i sa te strane nikako ne može biti ponosan na taj svoj postupak.

Dodao je i da je čovek koji drži do svoje časti i spreman da svoju čast i dostojanstvo uvek brani.

On je naglasio da mu je žao svih koje je taj njegov postupak povredio.

Podsetimo, zbog tuče sa Antonijevićem glumac je bio priveden i proveo je noć u pritvoru, a već sutradan je u tužilaštvu priznao delo i rekao da se kaje.

Seka Sablić i Bora Todorović

Jedne od najvećih legendi srpske kinematografije,Bora Todorović i Jelisaveta Seka Sabljić nisu razgovarali punih 30 godina, a sve to zbog jedne neprijatne scene sa snimanja kultnog filma ''Maratonci trče počasni krug''.

Seka Sablić, Bora Todorović
foto: Print Screen Youtube

Po glumištu se tada naokolo pričalo kako se poznati glumac ''prepustio strastima da ga vode'' i učinio nešto što nije bilo predviđeno scenarijom, na šta je, naravno, Seka burno odreagovala. Odbijala je da nastavi snimanje, a uvrede upućene Todoroviću su se samo nizale.

Svi su istali u šoku, ali niko nije video šta se tačno dogodilo.

Uprkos njegovim izvinjenjima, Seka je ostala pri svom stavu.

Kada su se sreli jednom prilikom nakon 30 godina, odlučili su da zakopaju ratne sekire.

Pavle Vuisić i Danilo Bata Stojković

Velikani naših glumišta, Danilo Bata Stojković i Pavle Vuisić često su imali uloge na istim filmovima, te su usko i sarađivali, a poneka svađa se mogla i očekivati.

Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić
foto: Printscreen/Youtube

Međutim, dugo već kolaju priče kako je međ njima dvojicom vladala velika netrpeljivost.

Do kulminaciji njihovog odnosa je, prema pričama, došlo kada je Vuisić Živojinovića svom snagom udario daskom po glavi kada su snimali "Maratonci trče počasni krug".

Dugo nakon Batine smrti, njegova udovica Olga otrkila je u jednom intervjuu kako su sve te priče prenagljene, a da je Vuisić jednom prilikom na snimanju ''Ko to tamo peva'' čak spasao život Bati, dok se on umalo nije udavio u ledenoj Tisi.

Pošto je bilo hladno, jedva su pronašli gumeno odelo u koje je Bata mogao da uđe. Od silnog napora zbog plivanja kroz mulj do kolena, njemu je pozlilo, jer ga je odelo gušilo. Tada je Pavle uskočio u vodu, izvadio nož i presekao to gumeno odelo kako bi Bata došao do vazduha.

Koliko god da je sigurno bilo nekih čarki između njih, to sigurno nije proizilazilo iz nekog gneva, već ih je ponela atmosfera.

Boris Dvornik i Velimir Bata Živojinović

Ikone partizanskog filma započeli su svoje prijateljstvo kao veoma mladi.

Spojio ih je posao, a proslavili su se ulogama u filmovima "Most", "Bitka na Neretvi" i "Sutjeska". Svi koji su ih znali govorili su da je to prijateljstvo posebno, ali kao i mnoga druga, ono nije uspelo da izdrži svu tragediju i mržnju zasejanu ratovima.

Do sukoba između njih dvojice došlo je iz političkih razloga.

Sukob između njih postao je javan kada je hrvatski glumac uputio otvoreno pismo Živojinoviću u Slobodnoj Dalmaciji i na HRT-u, u kojem je podsetio na njihovo prijateljstvo i zgrozio se što je Živojinović stao na stranu Miloševića.

- Snimali smo i poubijali Nemaca više nego Druga dalmatinska. Tukli smo se na svim terenima u ovoj našoj zemlji. Ljudi su nas volili, poštovali, bili smo tandem za uzor starima i mladima. Siti se Brijuna, Bato, i pokojnoga Tita. Više od svih nas glumaca bio si njegov gost. Čak si s njime bio na ti, ja mislim. Nitko od nas nije ga tako dobro poznavao kao ti, a čini mi se da nikoga od nas glumaca nije tako volio kao tebe. Sad si ga najednom okrivio za stradanje Srba... Takvim postupcima pljuješ sam sebi u lice... - napisao je Dvornik u čuvenom pismu.

Prvi put nakon rata Dvornik i Živojinović su se čuli 2004. godine preko telefona. Njihovo veliko javno pomirenje dogodilo se 2006. godine kada je Dvornik iz studija splitskog dopisništva razgovarao sa Živojnovićem, koji je u bolnici u Beogradu čekao na operaciju srca.

Samo godinu dana nakon pomirenja, prijateljstvo je povovo puklo.

Dvornik je prvi preminuo, te mu Bata nije otišao na sahranu, uz obrazloženje da se ''i te 2008. godine u Hrvatskoj i dalje Srbima buše gume''.

Velimir Bata Živojinović preminuo je 2016. godine.

Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja

Često se spekulisalo da se ova dve legende srpske kinematografije nisu međusobno dobro slagali, pa je sve otišlo toliko daleko da su neki pričali i kako nisu govorili.

Pavle Vuisić, Miodrag Petrović Čkalja
foto: Printscreen

Povodom tih priča, Jovana Petrović, Čkaljina unuka u intervjuu je rekla upravo suprotno:

"Voleli su da se čuju, vodili ozbiljne razgovore, nikakva mržnja nije postojala. Ćale je rekao - neka se dva glumca mrze, ali da naprave tako nešto dobro i biće super. Deda jeste imao svoje žute minute, crne dane. Sedi sam, ima svoje vreme, ali to svakome treba, ponekad".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.