Pesma Bore Đorđevića: Kratka lekcija naivnim Srbima!
Bora Đorđević, Foto: Printskrin/Youtube/Pinkove Zvezde

MUZIČAR I PESNIK

Pesma Bore Đorđevića: Kratka lekcija naivnim Srbima!

Bilo jedno neposlušno pleme, bilo jednom i nema ga više...

Objavljeno: 09:53h

Borisav − Bora Đorđević (Čačak, 1. novembar 1952), srpski rok muzičar i pesnik, glavni vokal i tekstopisac rok grupeRiblja čorba od njenog osnivanja 1978. godine.

Pre toga je bio član muzičkih grupa Suncokret i Rani mraz. On je posvetio jednu svoju pesmu "naivnim Srbima" i svi treba da je čujemo. Neki i više puta.

Kratka lekcija naivnim Srbima

Naše sunce prerano je zašlo svakog jutra najavljuju kišu ne shvatamo šta nas je to snašlo pobednici istoriju pišu.

Svakodnevno pada brojno stanje Srbe danas mnogo lakše broje, a već sutra biće nas još manje pobednici istoriju kroje.

Već se zveri zlobno cerekaju, skupljaju se čopori hijena ne moraju dugo da čekaju, Srbija je skoro ubijena.

Porušeni naši spomenici, vagabundi s konopca i koca koji sebe zovu pobednici od zle majke i još goreg oca.

Deca će se odreći predaka, uče ono što zvanično važi, teško da će između redaka prepoznati pobedničke laži.

Bilo jedno neposlušno pleme bilo jednom i nema ga više srpsko ime progutaće vreme Srbija je prestala da diše.

Bora Đorđević

Sa druge strane, pesma "Pogledaj dom svoj anđele" našla na albumu "Istina" Riblje čorbe iz 1985. godine, a došla je u specifičnom trenutku.

Naime, prethodni album Čorbe "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" iz 1984. godine nije dobro prošao kod publike, kao ni turneja koja je usledila.

Riblju čorbu napuštaju Momčilo Bajagić Bajaga, koji kasnije formira grupu Bajaga i Instruktori, te Rajko Kojić. U bend stižu Vidoja Božinović Džindžer, Zoran Dašić Daša (koji kasnije formira sastav Legende), Nikola Čuturilo Čutura, kao i Vicko Milatović.

Kreće se u izradi "rokerskijeg" albuma, koji bi vratio Riblju čorbu na stazu uspeha. Ipak, zagrebački Jugoton odbija da se na albumu nađu pesme "Snage opozicije", "Alo", "Dvorska budala" i "Pogledaj dom svoj, anđele".

Čorba se okreće drugom izdavaču, PGP RTB-u. U intervjuu za časopis "Rok", Bora Đorđević je Peci Petrović pričao o pesmi "Pogledaj dom svoj anđele".

- Ona podrazumeva sve! Ali znači i jednu veliku satisfakciju. Da nije bilo te numere, ne bi više bilo ni Riblje čorbe. Kada su Bajaga i Rajko otišli, nastao je proces naše opšte sahrane. To je ujedno bila prva pesmu koju je vežbala nova postava. Čim smo je snimili, znao sam šta imamo u rukama. Ni za pedalj se nisam prevario u proceni njene značajnosti. Kada su mi u "Jugotonu" saopštili da ta numera iz stotinu razloga ne može da se nađe na ploči, odlučno sam rekao: "Ma ne dolazite u obzir!" Stavio sam je odmah pod mišku, vratio se u PGP RTB i oni su je prihvatili, iako je i njima bila pomalo škakljiva. I danas, posle toliko vremena, uživam dok je pevam. Ona mi predstavlja više od pesme i označava moj zaokret u pisanju tekstova. Postao sam malo čudniji, slobodniji i drugačiji nego u ostalim numerama - rekao je svojevremeno Bora Čorba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.