EVO ZBOG ČEGA SE VEZUJEMO ZA NJIH: Naučnici otkrili ZAŠTO SMO TUŽNI KADA SE OMILJENA SERIJA ZAVRŠI
Foto: Profimedia

da li ste znali?

EVO ZBOG ČEGA SE VEZUJEMO ZA NJIH: Naučnici otkrili ZAŠTO SMO TUŽNI KADA SE OMILJENA SERIJA ZAVRŠI

Previše se vezujemo za likove i radnju, pogotovo ako serija dugo traje

Objavljeno:

Svi se vezujemo za likove iz omiljene serije, a nakon završetka iste, često se osećamo tužno i “prazno”. Međutim, stručnjaci kažu da je to sasvim normalna stvar, pogotovo ako je serija trajala duže vreme.

Socijalna radnica Lisa Vilijams kaže da iako kraj serije nije poput smrti voljene osobe, mnogi ljudi i dalje doživljavaju osećaj gorkog gubitka, što je normalno.

– Kada više nemamo priliku da uživamo u umetničkom delu ili zabavi, osećamo gubitak. To je prirodna reakcija – objašnjava ona.

Vezujemo se za priču i likove"

Najočigledniji razlog je taj što smo se navikli na priču i likove.

– Čak i ako je priča izmišljena, još uvek smo emocionalno uključeni u nju. Stalo nam je do toga šta će se dogoditi s likovima i šta će uslediti dalje – objašnjava psiholog Brajan Kong. Stoga mnogi razmenjuju mišljenja o radnji i postupcima likova. Snažno se vežemo za duge serije i heroje koji izazivaju nostalgiju onda kada se serija završi.

Kao primer navodi petu epizodu poslednje sezone serijeGame of Thrones (a posebno odluku koju je donela Deneris Targarjen), koja se nije svidela mnogim gledaocima, te trejlera za film Sonic the Hedgehog – brojni fanovi ovog junaka iz video igre bili su nezadovoljni njegovim spoljašnjim izgledom.

Publika je jako vezana za likove, počinje im se činiti da im pripadaju. Stoga nastaju mišljenja da Sonik ne bi trebalo da izgleda onako ili “Ovo je potpuno van sklada s prethodnim razvojem junakinje Deneris”. To izaziva snažne emocije među obožavaocima – poručuje stručnjak.

On takođe smatra da gledaoci imaju pravo da dele mišljenja i ocene, pozitivne i negativne.

Game of Thrones
foto: Profimedia

Pomažu nam da se “izmestimo” iz realnosti

Psihoterapeuti Kristen Dju i Ana Zapata koje vode podkast Pop culture Therapist, koji govori o tome kako filmovi i TV emisije prikazuju probleme mentalnog zdravlja, kažu da je za mnoge serija način privremenog bega od stvarnog sveta.

– To pomaže osobi da pobegne od problema. U trenutku gledanja, možemo da priuštimo sebi da ne razmišljamo ni o čemu. Pomisao da morate da se vratite u stvarni svet može da bude zastrašujuća – kaže Dju.

Svaku epizvodu serije nestrpljivo očekujemo, ona nam unosi radost i zabavu u svakodnevnicu, a kada se ona jednom završi, mi to gubimo.

– U određenim životnim okolnostima to nam može biti posebno važno – kaže Lisa Vilijams.

A kada izgubimo nešto važno, sasvim je normalno da osetimo snažne emocije. Ali, ako televizijske emisije, serije i drugi oblici zabave počnu da zamenjuju stvaran život i odnose sa ljudima, vreme je da preispitate njihovu ulogu.

Postajemo svesni promena

Serije poput Game of Thrones koja se emitovala od 2011. godine i poznata je po tome što se na nove epizode moralo čekati mesecima, mogu imati važno mesto u životima gledalaca.

– Ovo je jako duga serija. Često počnemo da se pitamo kako su se naši životi promenili tokom njenog trajanja – kaže Vilijams.

Brajan Kong se slaže da se mnogo toga može promeniti u periodu od 8 godina (koliko traje Game of Thrones), kao i za 7 (Veep) ili pet (Breaking Bad). Ako nešto traje toliko dugo, poput serije, pomaže da se promeni perspektiva.

– Serija podseća na to kako vreme leti i navodi vas da se prisetite prošlosti – kaže Kong.

Nedostaje nam ritual gledanja serije

Svi imamo svoje rituale, a nekima od nas je najdraži bio onaj koji se tiče gledanja serije. Ponekad smo čak i u stanju da odložimo neke manje obaveze kako bismo se prepustili tom užitku.

– Za gledaoce to postaje ritual, a kada se serija završi, to nije dovoljno – kaže Zapata.

Naviknemo se da razgovaramo o novim epizodama i likovima, da komentarišemo iste, a nakon završetka, ti razgovori više neće biti dovoljni.

– Za gledaoce je to kolektivno iskustvo. To je kao kada pratite veliko sportsko prvenstvo ili letite na mesec. Nakon gledanja lepo je razgovarati o onome što vidite, raspravljati, polemisati – objašnjava Kong.

Glednaje serije može biti vrlo interesantno iskustvo, ali i tema za razgovor sa prijateljima. Ipak, ako ste se poptuno predali gledanju serije i zbog toga počeli da zanemarujete društevni život, ali i obaveze, morate da shvatite da to nije dobar znak. Realan život je nešto sasvim drugo, naspram serija, pa je potrebno da protumačite kakvu ulogu gledanje serija ima u vašem životu.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.