UMRO JE, SRBI SE OPRAŠTAJU OD NJEGA! Upravo je javljeno
Nikolas Angelić, Foto: Printscreen/Youtube/ InsulaOrchestra

tuga

UMRO JE, SRBI SE OPRAŠTAJU OD NJEGA! Upravo je javljeno

„Slomljen sam… Bilo je to divno putovanje. Srećan put“, napisao je na Fejsbuku slavni violinista Nemanja Radulović na vest o smrti Nikolasa Angelića

Objavljeno:

Nikolas Angelić, američki pijanista srpskog porekla, preminuo je u 51. godini, posle duge i teške bolesti.

„Slomljen sam… Bilo je to divno putovanje. Srećan put“, napisao je na Fejsbuku slavni violinista Nemanja Radulović na vest o smrti Nikolasa Angelića.

Nik Angelić bio je američki pijanista srpskog porekla. Važio je za jednog od najboljih savremenih pijanista, a divila mu se čuvena argentinska pijanistkinja Marta Argerič.

Angelić je rođen 14. decembra 1970. godine u Sinsinatiju, u državi Ohajo. U taj grad su njegovi roditelji Bora i Klara Angelić emigrirali 1965. godine. A upoznali su se u Beogradu gde je Klara Kadarjan, inače Ruskinja, došla da studira na Muzičkoj akademiji.

I upravo je Klara ohrabrila svog sina da sa samo pet godina, pod njenim mentorstvom, počne da svira klavir. Kada je Niku bilo samo sedam godina održao je prvi koncert u Americi izvodeći Mocartov "Klavirski koncert". Kao veliki talenat sa 13 godina upisuje Pariski konzervatorijum, i već tokom školovanja počinje da niže prva priznanja.

Angelić je osvajao nagrade na klavirskim takmičenjima u Klivlendu, Tokiju, Solt Lejk Sitiju... Debi koncert sa Njujorškom filharmonijom održao je 2003. godine u Linkoln centru, a nastupao je i sa Francuskim nacionalnim orkestrom, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom... Nastupao je širom sveta - od Londona, preko Firence i Milana, do Haga i Pariza.

Objavio je i brojna izdanja za "Vorner".

Svirao je i u Beogradu, i u sećanju mnogih je ostao njegov koncert u okviru 36. Bemusa sa Beogradskom filharmonijom i pod dirigentskom palicom Uroša Lajovica, kada je izvodio dela Vuka Kulenovića, Čajkovskog i Skrjabina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.