OTKRIVEN NOV MESEC U NAŠEM SUNČEVOM SISTEMU! Maleni svet HIPOKAMP decenijama je izmicao teleskopima
Lokacija Hipokampa, Foto: AP

novo nebesko telo

OTKRIVEN NOV MESEC U NAŠEM SUNČEVOM SISTEMU! Maleni svet HIPOKAMP decenijama je izmicao teleskopima

Novi mesec je naziv Hipokamp dobio po morskom stvorenju iz grčke mitologije, a ima prečnik od tek 34 metara

Objavljeno:

Naučnici su otkrili nov mesec u našem Sunčevom sistemu - koji nam je izgleda sve vreme bio "pred očima".

Novo nebesko telo, nazvano Hipokamp, otkriveno je u orbiti oko Neptuna. U pitanju je najmanji Neptunov mesec, koji se "ponaša" jako čudno, što je bacilo novo svetlo na način na koji se formirao.

Hipokamp je i ranije "uhvaćen" na fotografijama, ali tehnološke mogućnosti astronoma nisu bile dovoljno razvijene kako bi ga primetili i kategorisali.

Kada je letelica Vojadžer 2 proletela pored Neptuna 1989. godine, snimila je šest "unutrašnjih" meseca kako orbitiraju oko planete. Svaki je jako mali, i dosta mlađi od samog Neptuna, tako da su se verovatno formirali nakon Neptunovog velikog meseca Titana.

Ali nova istraživanja pokazuju da postoji još jedan mali mesec oko Neptuna. Tako se broj meseca ove planete popeo na 14, a ovo otkriće donelo je i nova saznanja o tome kako se formirao Neptun.

Otkriće je napravljeno pomoću Habl teleskopa, čije su fotografije visoke rezolucije po prvi put omogućile naučnicima da vide unutrašnje mesece planete, koji se jako brzo okreću oko nje.

Novi mesec je naziv Hipokamp dobio po morskom stvorenju iz grčke mitologije, a ima prečnik od tek 34 metara. Ovaj mesec orbitira u blizini Proteusa, najvećeg unutrašnjeg meseca Neptuna. Naučnici veruju da je nastao upravo od Proteusa, kada se deo tog meseca odlomio nakon udara komete.

- Proteus ima veliki krater Faros - koji je znak da je taj mesec bio skoro uništen nakon udara. Kada god da se taj udar dogodio, nema sumnje da je u orbitu Neptuna poslao delove meseca - objašnjava astromkinja En Vebisker.

Slična tehnologija će se koristiti za dalja istraživanja, a naučnici se nadaju da će ovim putem moći da otkriju i mesece koji se okreću oko egzoplaneta u dalekom svemiru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Independet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.