PANORAMA TAMNE STRANE MESECA: Kineska sonda otkrila je predeo do sada nepoznat čovečanstvu!
Foto: China National Space Administration

čang'e 4

PANORAMA TAMNE STRANE MESECA: Kineska sonda otkrila je predeo do sada nepoznat čovečanstvu!

Rover nazvan Jutu 2 odvojio se od sonde i krenuo u istraživanje terena. Poslao je fotografiju panorame, koju su naučnici objavili u kružnom obliku

Objavljeno:

Kineska sonda koja je, po prvi put u istoriji, sletela na tamnu stranu Meseca, sada je poslala fotografiju panorame neistraženog dela Zemljinog satelita.

Čang'e-4 sonda, nazvana po boginji Meseca, 3. januara je sletela na tamnu stranu Meseca, a Kina je tim uspehom postala jedna od vodećih svemirskih sila.

Rover nazvan Jutu 2 odvojio se od sonde i krenuo u istraživanje terena. Poslao je fotografiju panorame, koju su naučnici objavili u kružnom obliku.

- Naučnici su analizirali topografiju površine Meseca oko mesta gde je sonda sletela - objavila je Kineska svemirska agencija.

Panorama tamne strane Meseca
Panorama tamne strane Meseca foto: China National Space Administration
Panorama tamne strane Meseca
Panorama tamne strane Meseca foto: China National Space Administration

Objavili su da je sonda, kao i rover težak 140 kilograma, u stabilnom stanju, i da su nastavili svoj rad nakon što su pet dana bili na "stend-baju".

Čang'e-4 je sletela u Pol-Ejtken basen, najdublji krater u Sunčevom sistemu, koji se nalazi na Mesecu. Tamna strana satelita značajna je zbog otkivanja njegove unutrašnje strukture, kao i evolucije. Ova sonda je druga kineska sonda na Mesecu, a prethodno su Jutu rover 2013. poslali na stranu Meseca koja je okrenuta zemlji.

Nakon fotografija sa Meseca, mnogi su se pitali kako se na njima ne vide zvezde. Jutu 2 ima svoj nalog na kineskoj društvenoj mreži Veibo, pa je tamo objašnjeno kako zbog jake svetlosti koju rover reflektuje jedan deo fotografije ostao u mraku. Zato je na fotografiji Jutu prikazao gde se nalaze zvezde:

Jutu 2
Jutu 2 foto: Weibo

Sonda i rover će opet ući u hibernaciju, jer ekstremni uslovi na Mesecu ne dozvoljavaju da ovi instrumenti rade non-stop. Naime, nakon par dana "rada" opet će se privremeno ugasiti za vreme "lunarne noći" koja na Mesecu traje kao 14 dana na Zemlji, a tada se temperature spuštaju i do - 180 stepeni Celzijusa.

Rover može savladati uspone od 20 stepeni, kao i prepreke do 20 centimetara visoke, a kreće se brzinom do 200 kilometara na sat.

Iako se među Zemljanima ova strana Meseca naziva "tamnom" jer je uvek okrenuta od Zemlje, zapravo ona dobija više svetlosti nego nama poznata strana.

Kinezi imaju veoma ambiciozne planove za osvajanje svemira, pa planiraju da naprave svoju svemirsku stanicu do 2022, ali i da naprave svoju lunarnu bazu u kojoj će živeti i ljudi do 2036.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.