SVI TELEFONI ĆE IMATI ISPI PUNJAČ DO KRAJA 2024. GODINE: Konačno će uraditi ono što je DAVNO trebalo
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVI TELEFONI ĆE IMATI ISPI PUNJAČ DO KRAJA 2024. GODINE: Konačno će uraditi ono što je DAVNO trebalo

Svi telefoni će do kraja sledeće godine imati isti punjač

Objavljeno:

Do kraja 2024. godine, svi elektronski uređaji poput mobilnih telefona, digitalnih fotoaparata, slušalica, ručnih konzola za video igre, prenosivih zvučnika, e-čitača, tastatura, miševa, prenosivih navigacionih sistema i slušalica koji se prodaju u EU moraće da budu opremljeni univerzalnom USB tipa C utičnicom za punjenje.

Od proleća 2026. godine, ovo pravilo će se proširiti i na laptopove, prema saopštenju slovenačkog Ministarstva privrede, turizma i sporta, kako prenosi portal 24UR.

Punjač, Kabal
foto: Printscreen/Tik-Tok/emma.aler

Jedna od ključnih promena je mogućnost kupovine punjača odvojeno od elektronskih uređaja, a ovaj izbor će biti označen posebnim piktogramom. Time se želi omogućiti potrošačima da donose održivije odluke o nabavci elektronike.

Uvođenjem nalepnice sa specifikacijom kapaciteta punjenja, potrošači će imati informacije o minimalnoj i maksimalnoj snazi potrebnoj za efikasno punjenje elektronskih uređaja.

Ova nova zakonodavna inicijativa deo je šireg napora EU da smanji e-otpad i osnaži potrošače u donošenju održivih odluka. Nova pravila će se primenjivati na proizvode koji su stavljeni na tržište nakon 28. decembra 2024. godine ili nakon 28. aprila 2026. godine za prenosne računare.

Bonus video:

00:15

Sudar na Ibarskoj kod Kraljeva

(Espreso/24Sedam/K.B./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.