TIK TOK KORISTIO PODATKE ZA PRAĆENJE NOVINAKRE: Sve su priznali
TikTok, Foto: Profimedia

istraga

TIK TOK KORISTIO PODATKE ZA PRAĆENJE NOVINAKRE: Sve su priznali

ByteDance kaže da su njihovi zaposleni pristupili korisničkim podacima kako bi otkrili ko je iz kompanije davao informacije novinarima

Objavljeno:

ByteDance, kineska kompanija u čijem je vlasništvu izuzetno popularna aplikacija TikTok, priznala je da je neprikladno prikupljala podatke korisnika, uključujući i one novinarke Financial Times-a, kako bi analizirala lokacije u okviru interne istrage, piše Financial Times.

Tokom leta, četiri zaposlena u timu za internu reviziju ByteDance-a su pokušavali da saznaju ko je iz kompanije pružao interne informacije novinarima.

Dva člana osoblja u SAD i dva u Kini dobili su pristup IP adresama i drugim ličnim podacima novinarke FT Kristine Kridl, kako bi utvrdili da li se nalazi u blizini nekog od zaposlenih u ByteDance-u, saopštila je kompanija. Međutim, kompanija nije uspela da pronađe izvor curenja.

žena
foto: Profimedia

Na meti su bili i novinar BuzzFeed-a i određeni broj korisnika povezanih sa novinarima preko svojih TikTok naloga.

Od juna, FT je objavio seriju priča koje je vodila Kridl, a koje su otkrile da je desetine radnika napustilo TikTok-ovu kancelariju u Londonu od početka ove godine, a neki su prijavili da rade 12 sati dnevno ili da su nazadovani nakon što su otišli ​​na odsustvo. Neki zaposleni su takođe pričali o "listi za ubijanje", što je bio spisak kolega koje je kompanija htela da istera iz svoje kancelarije u Londonu.

Džošua Ma, izvršni direktor ByteDance-a zadužen za širenje e-trgovine u Evropi, smenjen je nakon što je FT otkrio da je zaposlenima u Londonu rekao da "ne veruje" u porodiljsko odsustvo.

Nalazi interne istrage ByteDance-a, koju je vodio njihov globalni tim za usklađenost sa zakonima zajedno sa spoljnom advokatskom kancelarijom, objavljeni su juče u mejlu osoblju. Istragu je pokrenuo članak u Forbes-u o tome da su zakonodavci zabranili aplikaciju u SAD zbog zabrinutosti za privatnost i bezbednost.

Generalni savetnik Erih Andersen pisao je osoblju da je "prošlog leta nekoliko pojedinaca unutar odeljenja interne revizije izradilo i sprovelo pogrešan plan", dodajući da su oni koji su uključeni "zloupotrebili svoja ovlašćenja da dobiju pristup podacima korisnika TikTok-a" kršeći tako kodeks ponašanja aplikacije.

U posebnom mejlu osoblju, izvršni direktor ByteDance-a Lijang Rubo napisao je da kompanija treba da "duboko razmisli o našim postupcima i razmisli o tome kako možemo sprečiti da se slični incidenti ponovo dogode".

TikTok je odbio da komentariše dalje.

Nakon ovog otkrića, jedna osoba iz tima za ponašanje zaposlenih dala je ostavku, dok su ostale tri otpuštene. ByteDance je od tada restrukturirao svoj tim za internu reviziju i uklonio pristup američkim podacima iz tog odeljenja.

Financial Times je rekao: "Špijuniranje novinara, mešanje u njihov rad ili zastrašivanje njihovih izvora potpuno je neprihvatljivo. Istražićemo ovu priču detaljnije pre nego što odlučimo o našem zvaničnom odgovoru.

(Espreso/Financial Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.