BIZARNO! Kada vidite šta Japanci UČE OVOG ROBOTA, skamenićete se (VIDEO)
Robot, Foto: Printscreen

AU

BIZARNO! Kada vidite šta Japanci UČE OVOG ROBOTA, skamenićete se (VIDEO)

Izazov kojim se bave japanski naučnici jeste da se stvore ljudske nijanse humora za AI sistem

Objavljeno:

Ako je verovati japanskim naučnicima, za otprilike 10 do 20 godina komuniciraćemo s robotima kao da pričamo sa starim prijateljima.

Oko pitanja “Zašto je nešto tako smešno?” naučnici, ali ni laici nikako ne mogu da se slože. Sada probajte da zamislite da je povrh toga potrebno da naučite robota da razvije smisao za humor.

Međutim, tim japanskih naučnika sa Univerziteta Kjoto pokušava da napravi baš to, dizajnirajući veštačku inteligenciju (AI) koja uči kroz zajednički sistem smeha. Naučnici opisuju svoj inovativni pristup izgradnji smisla za humor androida ‘Erice’ u studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Frontiers in Robotics and AI”.

Empatija kao ključ

Izazov kojim se bave japanski naučnici jeste da se stvore ljudske nijanse humora za AI sistem, kako bi se poboljšali prirodni razgovori između robota i ljudi.

– Smatramo da je jedna od važnih funkcija AI-ja za razgovor empatija. Razgovor je, naravno, multimodalan, a ne samo davanje ispravnih odgovora. Stoga smo odlučili da je jedan način na koji robot može da saoseća s korisnicima deljenje njihovog smeha, što ne možete učiniti s tekstualnim chatbotom – cobjasnio je glavni autor dr. Kodži Inoue, docent na Univerzitetu Kjoto na Odseku za obaveštajne nauke i tehnologiju u sklopu Fakulteta za informatiku.

Najveći izazov

U japanskom modelu zajedničkog smeha, čovek se prvo smeje, a sistem veštačke inteligencije odgovara smehom kao empatijskom reakcijom. Taj pristup je zahtevao dizajniranje tri podsistema, jedan za otkrivanje smeha, drugi za odlučivanje da li je potrebno smejati se i treći za biranje vrste prikladnog smeha.

Naučnici su prikupili podatke o obuci iz više od 80 dijaloga iz brzih spajanja, društvenog scenarija u kojem se velike grupe ljudi mešaju ili međusobno komuniciraju jedan na jedan u kratkom vremenskom periodu. U ovom slučaju, maraton spajanja partnera uključivao je studente sa Univerziteta Kjoto i androida Ericu, kojom je teleoperisalo nekoliko amaterskih glumica.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.