EVO ZAŠTO VAM JE HITNO POTREBAN VPN: Odmah krenite u instaliranje!
VPN, Foto: Profimedia

Važno

EVO ZAŠTO VAM JE HITNO POTREBAN VPN: Odmah krenite u instaliranje!

Zabrinuti ste za svoju bezbednost tokom korišćenja interneta, a ranije nikada niste razmišljali o VPN-u?

Objavljeno: 11:31h

VPN ili virtuelna privatna mreža je mreža koja određenu privatnu mrežu širi preko javne mreže poput Interneta. Ona korisnicima omogućava da šalju i primaju podatke putem zajedničkih ili javnih mreža kao da su njihovi računari povezani direktno na privatnu mrežu.

Odnosno, VPN uspostavlja virtuelnu vezu između korisnika i servera koji može da se nalazi bilo gde na planeti, a kako biste joj pristupili potrebno je da imate otvoren nalog sa podacima za prijavu. Svoj VPN možete pronaći na Surfshark.com.

Dok surfujete internetom, vi konstantno razmenjujete podatke. Ti podaci sadrže vašu IP adresu kako bi znali gde treba da odu i da se vrate.

Kada ne koristite VPN vaš internet provajder i veb sajtovi koje posećujete mogu da "vide" gde vaši podaci putuju i šta nose sa sobom. Na taj način moguće je nadgledanje i skladištenje ovih informacija.

Kako bi privatnost korisnika bila u potpunosti zaštićena, VPN koristi šifriran prenos podataka kako bi bezbedno preneo podatke od tačke A do tačke B. Na ovaj način, vaši podaci će biti kriptovani i zaštićeni.

Kompjuter, Laptop, Muškarac, Posao, Programer
foto: Profimedia

Korišćenje VPN servisa znači da će vaša privatnost biti sigurna. Uz pomoć virtuelne internet mreže vaša IP adresa će biti zamenjena IP adresom servera na koji ste povezani, a možete da budete povezani sa bilo kojim serverom koji vam provajder nudi. Takođe, možete koristiti i više raličitih IP adresa.

Pored toga, niko neće moći za prati koje veb sajtove posećujete, kao i koje podatke koristite na Internetu. Na ovaj način, niko neće moći da presretne vaše podatke.

Zbog čega je ovo važno? Zbog toga što softveri koji se koriste za oglase i reklame neće moći da prate vaše ponašanje i akcije na internetu, šta volite da gledate i koji su vaši hobiji i interesovanja i na taj način vam nude proizvode i usluge koje ćete najverovatnije kupiti.

Kompanije koje se bave ovime raspolažu sa velikom količinom informacija o nama i našoj privatnosti, a neretko se dešava da kod njih dođe do "curenja podataka" čime oni mogu završiti u pogrešnim rukama.

Ono što je važno da napomenemo jeste da uz VPN ne postajete anonimni. Anonimnost na internetu ne postoji. Ono što VPN radi i zbog čega je koristan jeste to što pomaže da čuvamo svoju privatnost i podatke dok pretražujemo Internet.

Koji su benefiti korišćenja VPN-a?

- Vaša IP adresa adresa pokazuje lokaciju na kojoj se nalazite, uz VPN je možete sakriti i koristiti drugu koja se nalazi bilo gde u svetu - Uz pomoć VPN-a možete pretraživati Internet privatno i zaštiti svoj pretraživač - Ukoliko putujete u inostranstvo može se desiti da ne možete da pristupite istom sadržaju kod kuće, uz VPN to možete da sprečite - Bićete zaštićeni tokom korišćenja javnih Wi-Fi konekcija - Štitite svoju privatnost, uz VPN niko neće moći da vidi šta radite onlajn - Dobijaćete realne, organske rezultate pretrage, a ne one plaćene - Moći ćete da pretražujete Internet bezbedno i privatno - Dobijaćete najbolje cene za proizvode koje kupujete onlajn, jer sajtovi neće biti u mogućnosti da prate vaše pretrage i na osnovu njih vam nude proizvode

Plaćeni ili besplatan VPN?

Korišćenje besplatnog VPN-a može izgledati kao dobra ideja, ali ovom uštedom možete da rizikujete svoju privatnost. Besplatni servisi često nemaju potrebne resurse za potpunu zaštitu privatnosti. Kada birate VPN obavezno obratite pažnju na to da li VPN provajder ima politiku privatnosti, budući da je to jedan od najvažnijih segmenata VPN-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.