BRIŠU SE LOZINKE NA AJFONIMA?! Ova opcija mogla bi sve da PROMENI
Foto: Profimedia

šta mislite?

BRIŠU SE LOZINKE NA AJFONIMA?! Ova opcija mogla bi sve da PROMENI

Nova funkcija će koristiti biometriju za autentifikaciju i uskoro će biti primenljiva i na platformama koje ne pripadaju Apple-u

Objavljeno:

Na svom WWDC 2022 događaju, Apple je predstavio funkciju "passkeys", novu biometrijsku metodu prijavljivanja koja bi konačno mogla da zameni lozinke. Prema Apple-u, Passkey ili pristupni ključ je manje podložan krađi u slučaju hakerskog napada.

Sistem je zasnovan na API-ju za veb autentifikaciju (WebAuth), standardu koji koristi kriptografiju javnog ključa umesto lozinki za verifikaciju aplikacija i stranica, i čuva se na uređaju, a ne na serveru. Digitalna zamena lozinke koristi Touch ID ili Face ID biometriju, što znači da umesto ubacivanja niza znakova, ona traži verifikaciju sa samog telefona, piše TechCrunch.

Hakeri, Haker, Šifre, Password
foto: Profimedia

Tokom demonstracije, Apple je pokazao da se pristupni ključevi čuvaju na iCloud Keychain-u i da se mogu sinhronizovati na Mac-u, iPhone-u, iPad-u i Apple TV-u sa šifrovanjem sa obe strane. Korisnici će moći da se prijave na stranice i aplikacije na drugim platformama skeniranjem QR koda pomoću iPad-a ili iPhone-a, a zatim prijavu potvrde pomoću Face ID-a (ili Touch ID-a).

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.