BRUTALAN SUKOB MASKA I GEJTSA! Pogledajte šta su sve rekli JEDNO DRUGOM
Gejts, Mask, Foto: Profimedia, EPA/Gian Ehrenzeller

izašlo

BRUTALAN SUKOB MASKA I GEJTSA! Pogledajte šta su sve rekli JEDNO DRUGOM

Priča je izazvala veliku pažnju javnosti i inostranih medija

Objavljeno:

Američki milijarderi ponovo su u centru pažnje, ali ovoga puta zbog neočekivane prepiske.

Na Twitteru su objavljeni “skrinšotovi” poruka između Ilona Maska i Bila Gejtsa, u kojima se spominje filantropski rad, borba protiv klimatskih promena, a zatim “šortovanje” akcija Tesle?!

Šta je “šortovanje”?

Priča je izazvala veliku pažnju i nije promakla inostranim medijima, ali pre nego što nastavimo da objasnimo gorepomenuti pojam.

“Šortovanje” ili “kratka pozicija” (short-selling) podrazumeva prodaju pozajmljenih akcija, kada se očekuje da će vrednost u budućnosti pasti. Investitor ih kasnije otkupljuje, a razlika u ceni predstavlja profit.

Mask priznaje da je upitao Gejtsa o mogućem “šortovanju” akcija njegove kompanije, što mu se nimalo ne sviđa, ali tvrdi da nije objavio nikakvu prepisku.

Kratka razmena reči

Na Maskovo pitanje: “Da li još imate kratku poziciju od pola milijarde dolara protiv Tesle”, Bil Gejts je odgovorio: “Izvinite, ali nisam to još zatvorio. Voleo bih da razgovaramo o filantropskim mogućnostima”.

Vlasnik auto-kompanije je hladnokrvno uzvratio: “Žao mi je. Ne mogu ozbiljno da razgovaram o filantropiji i uticaju klime, kada imate takvu poziciju prema Tesli, kompaniji koja se trudi da reši klimatske probleme”.

Nije poznato kako su “skrinšotovi” osvanuli na mreži, a Mask je potvrdio njihovu autentičnost, piše Business Insider.

Borba za životnu okolinu

Predstavnik Bila Gejtsa nije bio slobodan da komentariše najnoviju priču, preneo je američki CNBC.

Ova medijska kuća podseća da je Mask i ranije spekulisao o mogućnosti da Bil Gejts “šortuje” akcije Tesle, o čemu je bilo reči tokom intervjua 2021:

– Ne govorim o svojim investicijama, ali mislim da svi treba da budemo ponosni na ono što je Ilon Mask učinio – rekao je tom prilikom osnivač Microsofta.

CNBC dodaje da je Gejts pohvalio značaj rada Maska i Tesle u poboljšanju klimatske slike. Ipak, dodao je da električni automobili rešavaju samo trećinu problema, i da bi trebalo da se pozabavimo teškim industrijama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.