OVA MISTERIOZNA BOLEST RAZARA JETRU KOD DECE: Dr Mira o novom SOJU
Foto: RINA

POSLUŠAJTE

OVA MISTERIOZNA BOLEST RAZARA JETRU KOD DECE: Dr Mira o novom SOJU

Stručnjaci smatraju da je misteriozni hepatitis kod dece podstaknut novom varijantom virusa

Objavljeno: 14:53h

U Velikoj Britaniji je sve više dece pogođeno bolešću, ali se takođe prijavljuju i slučajevi u Evropi i SAD.

Naučnici sada misle da je najverovatniji uzrok adenovirus. Ovo su uobičajeni virusi koji izazivaju simptome slične gripu, i obično se rešavaju bez ikakvih trajnih problema. Kod dece generalno izazivaju blagu bolest, sa upalom jetre (hepatitis) prilično retkim kod mladih.

Tradicionalno, tipovi izazvanih infekcija uključuju uho, obične prehlade, ružičasto oko i tonzilitis, sa simptomima koji uključuju kašalj, bol u grlu, dijareju i groznicu.

Dr Mira Čand, direktorka za kliničke i nove infekcije u UKHSA, rekla je da postoji sve više dokaza da je hepatitis povezan sa infekcijom adenovirusom. Istražuju se i drugi putevi, kao što je druga infekcija, uključujući Kovid, ili ekološki uzrok. Ali stručnjaci su isključili vakcinu protiv Kovida jer nijedno od pogođene dece nije primilo vakcinu. Dr Zanija Stamataki, vanredni profesor virusne imunologije u Centru za istraživanje jetre i gastrointestinalnog trakta Univerziteta u Birmingemu, rekla je: „Većina dece sa hepatitisom bila je pozitivna na infekciju adenovirusom koja sada cirkuliše, međutim upalu jetre možda izaziva prethodna infekcija koja je sada nestala.

„Povećana incidencija dece sa iznenadnim hepatitisom je neobična i zabrinjavajuća. "Ako je kriv adenovirus, ovo bi mogla biti nova varijanta adenovirusa koja može izazvati povredu jetre kod dece sa naivnim/nezrelim imunološkim sistemom." Epidemiolog javnog zdravlja Škotske sugerisao je da bi deca mogla ozbiljnije da reaguju na adenovirus zbog toga što nisu bila izložena tolikom broju klica u izolaciji. Roditelji su pozvani da pomognu u sprečavanju širenja virusa tako što će nadgledati svoju decu kada peru ruke kako bi bili sigurni da to rade temeljno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.