Ovo su najjače društvene mreže u svetu trenutno
Meta, Foto: Profimedia

online

Ovo su najjače društvene mreže u svetu trenutno

Na drugom mestu je još jedna američka kompanija - YouTube u vlasništvu Google-a.

Objavljeno:

Na listi najvećih društvenih mreža po broju aktivnih mesečnih korisnika dominira jedna kompanija.

Lider na tržištu Facebook je bila prva društvena mreža koja je premašila milijardu registrovanih naloga i trenutno ima više od 2,9 milijarde aktivnih mesečnih korisnika, prema podacima Statiste.

Ipak, to nije sve.

Kompanija Meta trenutno poseduje četiri od deset najvećih društvenih mreža, od kojih svaka ima preko milijardu aktivnih mesečnih korisnika: Facebook (osnovna platforma), WhatsApp, Facebook Messenger i Instagram.

Na drugom mestu je još jedna američka kompanija - YouTube u vlasništvu Google-a.

Treće i četvrto mesto ponovo pripada kompaniji Marka Zakerberga, jer ga drže WhatsApp i Instagram. Obe aplikacije imaju preko milijardu aktivnih mesečnih korisnika.

Društvene mreže
foto: Profimedia

Tek na 5. mestu nalazi se kompanija koja nije poreklom iz Amerike. U pitanju je kineski WeChat koji broji više od 1,2 milijarde aktivnih mesečnih korisnika.

WeChat je kineska višenamenska aplikacija za razmenu poruka, društvene mreže i mobilno plaćanje koju je razvio Tencent. Prvi put objavljena 2011. godine, postala je najveća samostalna mobilna aplikacija na svetu 2018. godine, sa preko milijardu aktivnih korisnika mesečno.

Iako se TikTok nalazi na 6. mestu sa nešto više od milijardu aktivnih mesečnih korisnika, ovo je društvena mreža koja predstavlja najveću pretnju tržišnim liderima, posebno Facebook-u, jer je Mark Zakerberg sam rekao da im TikTok predstavlja najveću pretnju.

Poslednjih meseci sve više društvenih mreža pokušava da imitira TikTok uvođenjem nekih funkcija po kojima je ova društvena mreža postala popularna.

Sledeći na listi je Facebook Messenger sa 988 miliona aktivnih mesečnih korisnika, a ispod njega kineski Douyin.

Douyin je zapravo kineska verzija TikToka, odnosno TikTok se u Kini zove Douyin i beleži oko 600 miliona aktivnih mesečnih korisnika.

Instagram, Facebook, Društvene mreže
foto: Profimedia

Najpopularniji postovi se razlikuju između ove dve platforme (Douyin naspram Tiktok-a). Najpopularniji postovi na Douyin-u su neka vrsta komedije ili snimci sa kućnim ljubimcima.

Na 9. mestu nalazi se Tencent QQ, takođe poznat samo kao QQ, koji beleži 574 miliona aktivnih mesečnih korisnika. QQ je platforma za razmenu poruka, društvene igre, muziku, kupovinu, mikroblogovanje, filmove i drugo. Platforma je u vlasništvu kineskog Tencent-a.

Odmah iza QQ-a nalazi se Sina Weibo sa 574 miliona korisnika.

Možda ste primetili da se na listi ne nalazi Twitter ili ruski VKontakte.

To je zato što, možda iznenađujuće, Twitter ima “tek” 436 miliona aktivnih mesečnih korisnika, dok ruski VKontakte broji oko 70 miliona korisnika.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.