ONE PRKOSE DISKRIMINACIJI I STEREOTIPIMA: 5 režiserki koje unose svežinu u savremeni film (VIDEO)
Žene koje menjaju savremeni film, Foto: EPA / AP

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

ONE PRKOSE DISKRIMINACIJI I STEREOTIPIMA: 5 režiserki koje unose svežinu u savremeni film (VIDEO)

U 91-godišnjoj istoriji Oskara samo pet žena bilo je nominovano u kategoriji za najbolju režiju

Objavljeno: 12:38h
Božica Luković

Danas proslavljamo Međunarodni dan žena, važan dan u istoriji borbe žena za ravnopravna prava sa muškarcima.

Međutim, decenijama kasnije, ta prava nisu u potpunosti ostvarena u mnogim sferama života, pa ni u filmskoj industriji.

Žene su na više nivoa diskriminisane u filmu - počev od stereotipno napisanih ženskih uloga, seksističkih pitanja koja se redovno postavljaju glumicama, pa do činjenice da se žene retko nalaze na mestima stvaralaca filmskih ostvarenja.

Pozicije moći u velikoj filmskoj industriji po pravilu su uglavnom rezervisane za muškarce, a poznato je i da su žene, bilo da su glumice ili rediteljke, i dalje manje plaćene nego muškarci koji obavljaju isti posao.

Naravno, iz toga sledi da žene retko osvajaju nagrade za svoja ostvarenja. što je slikovito pokazala ovogodišnja dodela Oskara. U kategoriji za najboljeg režisera nije se našlo ime nijedne žene. Zapravo, u 91-godišnjoj istoriji Oskara samo pet žena bilo je nominovano u kategoriji za najbolju režiju.

Koliko je ženama teško da se probiju, govori i podatak da su u prošloj godini samo četiri od 100 najgledanijih filmova u SAD-u režirale žene.

U znaku današnjeg važnog praznika, čije se pravo značenje u kapitalizmu i komercijalizaciji malo zagubilo, predstavljamo vam nekoliko sjajnih režiserki koje su u javnom diskursu često nepravedno zapostavljene.

Sofija Kopola

Sofija Kopola
Sofija Kopola foto: EPA/JULIEN WARNAND

Kopola je sjajna režiserka, i možda jedan od najpoznatijih zahvaljujući svom ocu, kultnom reditelju Frensisu Fordu Kopoli. Međutim, iako će se verovatno celog života boriti sa predrasudom da je sve uspehe postigla upravo zbog uticajnog oca, Kopola je svojim filmovima dokazala da apsolutno nije tako.

Ona je druga režiserka u istoriji koja je osvojila Zlatnu palmu za režiju u Kanu 2017. za film "The Beguiled", a Oskar koji je dobila za scenario za „Izgubljene u prevodu“ bio je prvi koji je dobila jedna američka rediteljka, a treći uopšte koji je dobila jedna žena-rediteljka.

Njen film "Izgubljeni u prevodu" je možda jedna od najlepših ljubavnih priča na velikom platnu, stilski savršen, suptilan i očaravajući. Takav je i njen prvi film, potresna drama o odrastanju porodicom i religijom sputanih devojčica - "Samoubistvo devica". Pored režiserke, Sofija Kopola ima i uspešnu glumačku karijeru.

Ketrin Bigelou

Ketrin Bigelov
Ketrin Bigelov foto: AP

Pomalo je tužno što je Bigelou prva i jedina žena koja osvojila Oskara za najbolju režiju, ali to dosta govori o njenom talentu i umeću. Ona je danas priznata kao jedna od najboljih režiserki u industriji, koja uspešno parira svim zvučnim muškim imenima Holivuda.

Bigelou svojim filmovima ruši sve stereotipe o ženama. Tema njenih filmova najčešće je nasilje, brutalno i nemilosrdno, neretko muško, kojim se hrabro bavila od svojih prvih ostvarenja.

Oskara je osvojila za film "Hurt locker" kada je nagradu preotela svom tadašnjem mužu, Džejmsu Kameronu. Niskobudžetna drama o vojnicima SAD u Iraku i danas je hvaljena među kritičarima.

Poznata je i po svom kontraverznom filmu o hvatanju Osame Bin Ladena "Zero dark thirty" koji je podelo mišljenja javnosti. Svakako, Bigelou se nikada nije libila da se uhvati u koštac sa teškim, zahtevnim i nimalo jednostavnim pričama, kojima je dala svoj autentični rediteljski pečat.

Peti Dženkins

Peti Dženkins
Peti Dženkins foto: EPA/PAUL BUCK

Dženkins je ime u svetu filma za koje će se tek čuti. Ova talentovana režiserka oduševila je svet već svojim debitanskim ostvarenjem, a nedavno se otisnula i u komercijalne i televizijske vode.

Njen prvi film "Monster" je neverovatno potresna drama o ženskom serijskom ubici Ajlin Vurous, sa kojom je Dženkins i lično razgovarala pripremajući film. Uspela je da prikaže ozloglašenu ženu kao potpunu ličnost, da dočara publici priču o zločinu koja nije crno-bela, već slojevita i bolna.

Zbog ogromnog uspeha kod kritičara Dženkins je dobila otvorena vrata i za velike projekte, pa je tako upravo ona angažovana da režira film o super-heroini "Wonder woman", koji je ovu priču iz stripa prikazao u modernoj verziji obojenoj feminiskičkim tonom i idejama.

Dženkins je takođe više puta javno govorila o teškoćama na koje je nailazila kao režiserka, uključujući i nepristojne ponude i neodmerene i seksističke ispade koje je doživela u filmskoj industriji.

Ava Duverni

Ava Duvernej
Ava Duvernej foto: EPA/Tristan Fewings

Hrabra režiserka koja polako krči svoj put ka uspehu proslavila se sjajnim filmom "Selma", zbog kojeg je postala prva Afroamerikanka koja je nominovana u kategoriji za Zlatni globus za najbolju režiju.

Ostvarenje o borbi velikog Martina Lutera Kinga došlo je u vreme pokreta #Blacklivesmatter, međutim iako je film bio nominovan za Oskara, nominacija za Duverni je izostala.

Njen dokumentarac "13th" o rasnoj diskriminaciji unutar zatvorskog sistema SAD takođe je dobio brojne nagrade, a ona je pokazala da svoj talenat želi da iskoristi za društveno angažovana dela o rasnom problemu, koji je itekako živ i aktuelan u Americi.

U međuvremenu je čak i "Dizni" angažovao na svom blokbasteru "A wrickle in time", što je ovoj režiserki samo još jedan korak napred u karijeri. Međutim, njena interesovanja svakako prevazilaze komercijalna dela, pa ne sumnjamo da će se u budućnosti ponovo rado prihvatiti važnih, političkih priča koje zaslužuju da budu prikazane na velikom platnu.

Karin Kusama

Karin Kusama
Karin Kusama foto: EPA/NINA PROMMER

Režiserka za koju verovatno niste čuli, u svakom svom filmu prikazivala je devojke i žene u nesvakidašnjem svetlu, koje odudara od ustaljenih rodnih uloga.

Kusama se proslavila u hororima i akcijama, koje su često potcenjeni žanrovi kod kritičara, ali i kod publike. Već u svom debitanskom ostvarenju "Girlfight" donela nam je priču o devojci koja, uprkos protivljenju svoje sredine, želi da postane bokserka.

Nastavila je sa ostvarenjima sa ženama kao glavnim junakinjama, pa je režirala naučno fantastičnu akciju "Aeon Flux", kao i potcenjenu, a sada već kultnu horor komediju "Jennifer's body". Ipak, njen drugi horor film "Invitation" svakako je među najboljim savremenim strašnim filmovima, sa "svežom" pričom i neočekivanim zapletom koji ostavlja jak utisak na gledaoca.

Njen poslednji film takođe u glavnoj ulozi ima ženu, Nikol Kidman, a u pitanju je kriminalistička drama "Destroyer". Kusama neumoljivo nastavlja svoju malu feminističku agendu u Holivudu, donoseći nam zabavne filmove sa uzbudljivim pričama, stavljajući uvek žene u prvi plan.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.