ZVONKO KARANOVIĆ BIRA: Najbolje knjige iz 2018. godine
Najbolje iz prošlogodišnje književne produkcije, Foto: Espreso.co.rs / Profimedia

the best of 2018.

ZVONKO KARANOVIĆ BIRA: Najbolje knjige iz 2018. godine

Književna dela koja su obeležila godinu za nama po izboru jednog od naših najpoznatijih pisaca

Objavljeno:

Pojačana Espreso Kultura nastavlja da širi svoju listu saradnika u prazničnim danima.

Tokom prethodnih par nedelja, mogli ste da čitate nekoliko godišnjih izbora najbolje muzike i filmova iz 2018. godine:

Ovom prilikom predstavljamo najbolje knjige objavljene u našim knjižarama u prethodnoj godini, po izboru pisca Zvonka Karanovića.

Osim njih, ovih dana svoje retrospektive filmova, serija, albuma, pesama i knjiga iz godine za nama, samo za Espreso.co.rs, pisaće još i filmski kritičar Miloš Cvetković, Saša Marković (Čovek senka, Pamuk), Boris Milanović (Triko), Ivica Marković (Nežni Dalibor), Boško Mijušković (Turisti, Straight Mickey and the Boys)...

Zvonko Karanović
Zvonko Karanović foto: Wikipedia

Zvonko Karanović (1959) je pesnik i prozaista rođen u Nišu. Svoje pisanje bazira na iskustvima beat književnosti, filma i pop kulture. Kao pisac izrazite urbane osećajnosti i komunikativnosti dugo godina je bio kultni andergaund pesnik. Napisao je prvu trilogiju srpske književnosti u 21. veku – Dnevnik dezertera koju čine romani Više od nule (2004), Četiri zida i grad (2006) i Tri slike pobede (2009). Sva tri romana bila su veoma zapažena u srpskoj književnoj javnosti. Više od nule je doživeo tri izdanja, dok su romani Četiri zida i grad i Tri slike pobede bili u najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu, najprestižnije nacionalno priznanje za roman godine. Pesme su mu prevođene na engleski, nemački, grčki, mađarski, bugarski, makedonski, slovenački, slovački, češki, ukrajinski i poljski jezik.

En Sekston – Novembar tela i kalendara (izbor iz poezije)

Ova izvanredna pesnikinja koja je počela da piše poeziju kao deo svoje psiho-terapije dubinom i intenzitetom svojih uvida promenila je tok američke ženske poezije.

Dejvid Foster Volas – Uzmimo jastoga i drugi eseji

Iskošen i originalan pogled na mnogobrojne teme (od književnosti do politike i pop kulture) potvrda su genija Fostera Volasa, prerano otišlog, poslednjeg klasika američke književnosti.

Dejvid Linč i Kristin Makena - Soba za snove (biografija/memoari)

О јednоm od najznačajnijih režisera današnjice progovaraјu njegovi saradnici, glumci, kao i on sam o svom životu, idejama koje je sledio, preprekama s kojima se susretao u ostvarenju svoje vizije.

Dejvid Linč
Dejvid Linč foto: Profimedia

Džon Čiver – Odabrane priče

27 odabranih priča reprezentativan je izbor iz opusa ovog dobitnika Pulicerove nagrade koga uz Hemingveja, Selindžera i Karvera smatraju najboljim američkim piscem kratkih priča 20. veka.

Vilijam Barouz – Razgovori

Iz 10 razgovora (izabranih iz mnogo obimnije knjige Burroughs Live) saznajemo mnoge detalje iz života ove literarne i pop ikone, ali i o njegovim književnim postupcima, uzorima, odnosima s drugim, takođe veoma važnim piscima.

Filip K. Dik – Valis

Klasik SF žanra u svom poznom delu Valis svoje standardne opsesije (paralelna istorija, izmenjena stanja svesti) implementira u religijske, mistične i filozofske sisteme kojima je bio preokupiran u poslednjim godinama svog života.

Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov foto: Profimedia

Vladimir Nabokov – Sabrane priče I & II

Po prvi put skupljene na jednom mestu priče Vladimira Nabokova. Jedan od izdavačkih poduhvata godine.

Elfride Jelinek - Ljubavnice

Obnovljeno izdanje njenog prvog velikog romana iz 1975. u novom, izvanrednom prevodu Sanje Karanović. Neprestano u zoni provokacije, ova repetativna proza, skoro pa poema, nemilosrdno gađa neuralgične tačke ljudske prirode. P.S. Potpuno osobena, godinu dana pre dobijanja Nobelove nagrade za književnost, Jelinek je 2003. napisala libreto za operu Lost Highway, adaptaciju istoimenog filma Dejvida Linča.

Peti Smit – Voz M

Elegična, introspektivna knjiga memoara nas u 18 nelinearno raspoređenih sekvenci vodi kroz mesta, vreme i događaje koji su obeležili život ove pesnikinje i pank heroine. Za poštovaoce lika i dela Peti Smit.

Pol Juen - Fransis Čep: Kako da pisac nastupa u javnosti

Frensis Čep, baštovan, neostvareni pisac, pijanac, posećuje književne večeri dobitnika Bukerove nagrade. Mnogo zabavnih i smešnih situacija u koje tom prilikom upada razbija stereotipe o uštogljenom, krutom, akademskom svetu „visoke književnosti“ i čini da se ovo subverzivno, inteligentno osmišljeno štivo čita sa smeškom na licu.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso - novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.