NAJBOLJE U 2018. PO IZBORU NEBOJŠE CVETKOVIĆA: Muzički testament Merijen Fejtful (VIDEO)
Merijen Fejtful, Foto: Profimedia

the best of

NAJBOLJE U 2018. PO IZBORU NEBOJŠE CVETKOVIĆA: Muzički testament Merijen Fejtful (VIDEO)

Mudrost o tome da ne posedujemo nikoga i ništa, osim osećanja koja eventualno možemo podeliti sa dragim osobama, nekima dođe sa godinama a nekima ni tada. Ovo je po mom (ne)skromnom uverenju muzička lista najboljih koji su u 2018. godini nanovo podsetili na to

Objavljeno: 13:59h

Žestoke unutrašnje rasprave koje svako od nas vodi sa sobom najčešće ostaju samo naša dobro sakrivena tajna. Malo je onih koji se ne libe da tu introspektivnu Pandorinu kutiju podele sa drugima.

Autori koji su se našli na ovoj listi su imali hrabrost da izlože svoje emocije svetlosti pozornice dajući nam mogućnost da u njihovom odrazu vidimo sebe. Mudrost o tome da ne posedujemo nikoga i ništa, osim osećanja koja eventualno možemo podeliti sa dragim osobama, nekima dođe sa godinama a nekima ni tada. Ovo je po mom (ne)skromnom uverenju muzička lista najboljih koji su u 2018. godini nanovo podsetili na to.

1. Marianne Faithfull – Negative Capability

U poodmaklom životnom dobu, jedna od ikona svetske rok scene preispituje svoj život bez ikakve zadrške iscrtavajući tako svoj testamentarni muzički autoportret. Njen najbolji i najiskreniji rad u dosadašnjoj karijeri, dugoj više od pola veka, čemu je umnogome pripomogao i Nik Kejv.

Naime, na tragu Šekspirove drame “San letnje noći” Fejtfulova i Kejv koautorski potpisuju jednu od pesama sa ovog albuma “The Gypsy Faerie Queen”. Duboko uronjena u Voren Elisovu (The Bad Seeds) meditativnu orkestraciju, prožetu suptilno nežnim vokalom Fejtfulove, dobili smo bezvremeni saundtrek svih bajki ovoga sveta.

2. John Prine – The Tree of Forgiveness

Ispisnik Marijane Fejtful, 71 godišnji Džon Prajn nakon trinaestogodišnje pauze uslovljene lečenjem od karcinoma stvorio je ultimativnu meditaciju o smrtnosti, prolaznosti, zemaljskim radostima, uživanju posmatranja oblaka na tremu svoje kuće, uživanju u malim-velikim stvarima svojstvenom ljudima koji su otkrili tajnu bitisanja u ovom ljudskom obliku. Album s one strane duge, gde leži bogatstvo spoznaje zvano biti živ. Čekajući Godoa, Džon Prajn je dočekao mudrost.

3. Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – Tearing At The Seams

Veliki zaljubljenik Leonard Koenove muzike Nathaniel Rateliff na svom drugom po redu albumu stvorio je zvuk oslonjen na sve ono relevantno što je 60-ih godina prošlog veka izašlo iz neprikosnovene soul Motown produkcije. Sirove introspektivne pesme u retro maniru.

4.The Nude party

Eksplozivni psihodelični surf rok, na tragu legendarnih Velvet Undergraunda, sa bojom vokala negde između Džegera i Dilana, ono je što su The Nude party isporučili na svom debitantskom ostvarenju, kojim su večite abonente rokenrola ostavili bez daha. Zvečeća melodična distorzija.

5. Jeff Tweedy – Warm

Postoji li veći kompliment od toga da je Tvidijevo (lider omiljenog Wilco benda) ovogodišnje solo ostvarenje na tragu jednog od najboljih albuma u istoriji rokenrola – Nil Jangovog “Harvest Moon”. U senci nedavne smrti svoga oca, Džef lamentira o (bes)mislu života.

6. Cat Power – Wanderer

Jubilarni deseti album njujorške kantautorke koja nas je koncertno pohodila pre dve godine sadrži sve ono zbog čega je volimo: melanholični, ali ne i plačljivosamosažaljivi, stihovi otpevani glasom utopljenim u saund gospela, bluza, folka, roka i popa u Ketinom slučaju su još uvek jedinsten i neodoljiv ugođaj.

7. Marc Ribot – Songs of Resistance 1948 – 2018.

Gitarski virtuoz Mark Ribot uz malu pomoć prijatelja koji se odazivaju na ime Tom Waits, Steve Earle, Meshell Ndegeocello, Justin Vivian Bond, Fay Victor, Sam Amidon, i Ohene Cornelius ponudio je izbor pesama iz 70-to godišnje tradicije građanskog otpora protiv represivnih režima. Snažan antifašistički muzički poziv na akciju i otpor rastućem totalitarizmu.

8. Joseph Mascis – Elastic Days

Lider sastava Dinosaur Junior na svom trećem solističkom albumu nudi utišanu, sofisticiraniju stranu svoje jedinstvene muzičke alhemije. Bolni jauk njegove implozije u direktnom sudaru sa lekovitim harmonijama akustičarske prefinjenosti.

9. Shannon Shaw – Shannon in Nashville

Svojom simpatičnom debeljuškastom pojavom Šenon izgleda kao odbegli lik iz kultnog filma Džonija Vatersa “Sprej za kosu” (Hairspray) koji izvrgava parodiji lažni glamur muzičkog mejnstrima. Uz pomoć produkcijske magije Den Auberbah (Black Keys), ovogodišnja andergrand senzacija zvuči kao Amy Winehouse u najboljim danima.

10. Damien Jurado – The Horizon Just Laughed

Koristeći epistolarnu formu pisanja pesama sa puno različitih destinacija, događaja i likova Jurado na svom trinaestom ostvarenju stvara epsko delo o neprilagođenosti.

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Vranjenet.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.