VELIKA SRPSKA GLUMICA NAPUNILA 91. GODINU: Juinakinja iz NARODA
Junakinje iz naroda, Foto: Prinscreen

Srećan Rođendan

VELIKA SRPSKA GLUMICA NAPUNILA 91. GODINU: Juinakinja iz NARODA

Bez proslave rođendana zbog epidemije

Objavljeno:

Dobro sam, čuvam se, ne izlazim, ne mešam se u veliko društvo. Otkazala sam sve svoje obaveze koje sam imala i to je dobro, kaže legendarna glumica Mira Banjac, zahvaljujući se Sputnjiku na čestitkama za svoj 91. rođendan.

U impresivnoj karijeri dugoj 70 godina odigrala je oko 300 uloga. Likove žena iz naroda obogaćivala je svojevrsnim humorom, sarađujući sa najvećim srpskim i jugoslovenskim rediteljima i igrajući sa najvećim glumačkim imenima.

Bez proslave rođendana zbog epidemije

„Dosta je bilo”, kratko odgovara na naše želje da nam još mnogo godina ulepšava živote svojim glumačkim kreacijama.

Teško je sve ovo. Sve teže mi pada. Ja sam čovek od komunikacije. Ovo je sve sada jedno sivilo, malo tonem pa se podignem i tako”, objašnjava nam slavljenica.

Rođendan, kaže, ovoga puta ne može proslaviti, jer se pridržava svih propisanih mera zbog pandemije i nikog ne prima u kuću.

Svakojako sam slavila rođendane. Zaticale su me proslave i na poslu i u inostranstvu. Gde god sam se našla u tom trenutku. I u Sarajevu i Crnoj Gori, sa kolegama i bilo je jako lepo”, priseća se Mira.

Junakinje iz naroda

Zorica Božović, Anđelija, Mileva, Marija, Jela, Jovanka, Danica Čvorović, tetka Ruža, baba Mara, baba Nađa…samo su neke od junakinja koje je Mira Banjac oživela. Danas je, kaže, ponosna je što je igrala male ljude sa velikim povodom.

„Sve su to sudbine. Svaku tu sudbinu sam prošla i svaka je prošla kroz mene”, rekla je Banjac prošle godine na Festivalu evropskog filma Palić na kojoj je bila priređena izložba „Lica Mire Banjac", posvećena njenom glumačkom opusu.

Miri Banjac nagrada na otvaranju 48. FEST-a uručio glumac Uliks Fehmiju

Nezaboravna Katica iz „Radovana trećeg”, glumica koja predstavlja kulturno dobro naše kinematografije, Mira Banjac, prvu filmsku ulogu ostvarila je 1964. godine, u filmu „Boj na Kosovu”. Na pozorišnu scenu zakoračila je još 1949. u Sremskoj Mitrovici, da bi je 1970. godine legendarna Mira Trailović u sred sezone dovela u Atelje 212 gde je postala nosilac repertoara.

Nedavno smo Miru gledali u novom filmu Pjera Žalice „Koncentriši se, baba”, na čijem snimanju je proslavila prošli, 90. rođendan.

Čitam, radim po kući

Neumorna i vredna, Mira je navikla mnogo da radi. Epidemija je primorala da vreme provodi kod kuće.

„Čitam, gledam na televiziji što me zanima, radim malo po kući. Znate za ženu uvek ima posla u kući. Čujem se telefonom sa prijateljima”, kaže Mira.

Družite se sa dobrim ljudima

Na pitanje kako se duhom ostaje mlad, odgovara da za to nema recept.

„To je biološko pitanje. Samo sam radila i dok sam radila bilo mi je sjajno. Verovatno je tajna u radu, pozitivnoj energiji, pozitivnom mišljenju o ljudima oko sebe. Družiti se sa dobrim ljudima i to je to”, ističe Mira Banjac.

Igrala je filmovima „Čuvar plaže u zimskom period”, „Široko je lišće”, „Salaš u Malom ritu”, „Varljivo leto '68”, „Balkanski špijun”, „Lepota poroka”, „Nož”, „Bure baruta”, „Seljaci”, „Optimisti”, „Kad svane dan”, „Mamaroš”, u serijama „Marija”, „Porodično blago”, „Vratiće se rode”, „Bela lađa”…

I dalje je puna energije posvećena svojoj profesiji i publici koja joj je uvek bila na prvom mestu, uverena da vredi samo ono što je prenela ljudima i što su oni zapamtili. A prenela je mnogo, umetnički snažno, uvek sa ljudskim licem. Nadamo se da će još dugo upravo to i nastaviti da radi. Ona, Mira Banjac, legenda našeg glumišta. Zato od srca i iskreno:

Srećan rodjendan, Miro!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.