BEOGRADSKA FILHARMONIJA VOLI TASU: Održan koncert u njegovu čast, prisustvovale brojne JAVNE LIČNOSTI! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Espreso

OPROŠTAJNI KONCERT

BEOGRADSKA FILHARMONIJA VOLI TASU: Održan koncert u njegovu čast, prisustvovale brojne JAVNE LIČNOSTI! (VIDEO)

Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo današnji koncert, već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonije za koju je Tasovac živeo

Objavljeno: 22:04h

Pogođena iznenadnim gubitkom Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija posvećuje voljenom direktoru koncert pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca, danas od 20 časova na Kolarcu. Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom – za koju je upravo i živeo.

Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo današnji koncert, već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonije za koju je Tasovac živeo. Na današnjem koncertu orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa, Tasi je posebno posvećen Valcer istog kompozitora.

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala „jedan od vodećih evropskih orkestara“ (Independent), „kultni srpski orkestar“ (Financial Times), „najuspešnija kulturna institucija u Srbiji“ (Jutarnji list, Zagreb) i „najjače PR oružje Srbije“ (Kvällsposten, Malme).

Filharmonija
foto: ESPRESO

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Koncert filharmonije
foto: Espreso

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine. U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom, koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji. Ostvaren je značajan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije koja će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije.

U salu je upravo stigla i Maja Gojković, kao i premijerka Ana Brnabić.

Maja Gojkovič
foto: Espreso

Veliki broj ljudi došao je da oda počast pokojnom Tasovcu.

Filhamonija je zasvirala u čast svog direktora. Iznet je i transparent na kojem piše:

"Beogradska filharmonija voli Tasu!"

filharmonija
foto: Espreso

Prvi deo koncerta je zavrsen.

Ispraćaju prisustvuje i Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović
foto: Espreso

Zbog kovid mera, po dva mesta su prazna u sali.

Filharmonija
foto: Espreso

Koncert je završen i propraćen gromoglasnim aplauzom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.