DRAGI NAŠ TASO... Beogradska filharmonija se ovako oprostila od svog GENIJALNOG direktora, ovo je SRCE DA PUKNE!
Foto: Beogradska filharmonija

TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU

DRAGI NAŠ TASO... Beogradska filharmonija se ovako oprostila od svog GENIJALNOG direktora, ovo je SRCE DA PUKNE!

Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom - za koju je upravo i živeo

Objavljeno:

Pogođena iznenadnim gubitkom Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija posvećuje voljenom direktoru koncert pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca, zakazan za petak 1. oktobra 2021. od 20 časova na Kolarcu. Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom - za koju je upravo i živeo.

Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u petak već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonija za koju je Tasovac živeo. Na koncertu u petak orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa Tasi se posebno posvećuje Valcer istog kompozitora. Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala „jedan od vodećih evropskih orkestara“ (Independent), „kultni srpski orkestar“ (Financial Times), „najuspešnija kulturna institucija u Srbiji“ (Jutarnji list, Zagreb) i „najjače PR oružje Srbije“ (Kvällsposten, Malmö).

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine. U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji. Ostvaren je značajan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije koja će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije.

Ivan Tasovac
foto: Beogradska filharmonija

Ovo je potresno pismo Beogradske filharmonije svom direktoru:

"Ivan Tasovac, 1966 – 2021 i zauvek

Dragi naš Taso,

U Beogradsku filharmoniju utkao si prvo i osnovno pravilo i naučio nas da baš sve radimo drugačije. Zato ne pišemo komemorativne tekstove, in memoriam osvrte i oproštaje jer bi nas mnogo izgrdio. Gnušajući se forme, vaspitano neposlušan i istančano bezobrazan do krajnjih granica, zadao si takt koji smo zajednički sledili više od dvadeset godina i ostvarili mnoge snove. U inat svima i uprkos svemu!

Gotovo da nije moguće popisati sve što si ovoj instituciji dao, jer si zaslužan za ono što je suština – vera svakog člana u našu Beogradsku filharmoniju. Tako smo podizali nivo, konstantno prebacivali lestvicu, slavili pobede i odmah nastavljali dalje ka sve višim ciljevima. Ako je treb lo da se prvo sruše zidovi oronule zgrade da bi se napravio bolji dom za muziku i muzičare, to ti nije bio ni najmanji problem. Posle manjih turneja odmah smo išli na veće. U filharmonijski entuzijazam koji si neodoljivo širio, zaljubljivala su se sva goruća imena svetske muzičke scene i ostajala uz nas, danas veoma ponosna na sve što smo zajednički postigli. Ti ostaješ u svakom blistavom instrumentu koji oživljava u rukama muzičara, u svim partiturama, u svakoj podršci koju smo zaslužno dobijali sa svih meridijana.

Čovek je velik onoliko koliko sanja i misli veliko. A za tebe ni previše nije dovoljno. Zato si izgradio drim- tim, snažan, ujedinjen i skladan koji te neće izneveriti i koji će da čuva ono što smo postigli. Ali, ono što je najvažnije, je da idemo dalje i nećemo zaboraviti tu ludu zabavu koju si zarazno širio. Zato na svim koncertima koje budemo odsvirali, svaka nota ide tebi, ka našem enfant terrible koji ne može od sreće da se suzdrži, već poskakuje na svom sedištu i iznova se oduševljava velesili Beogradske filharmonije, kao da je čuje prvi put.

Svojom vizijom i nesagledivom ludošću izgradio si ono što smo danas mi. Hrabri, nepomirljivi, spremni za izazov i nove uspehe. Prošlo vreme nije prihvatljiva opcija, jer mnogo toga imamo ispred sebe.

Beogradska filharmonija se od tebe ne oprašta. Dosanjaćemo zajednički san u našoj novoj zgradi i ne odustajemo, Taso, uprkos svemu.

Tvoja zauvek, Beogradska filharmonija"

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.