ZNATE LI KAKO SE DADO TOPIĆ ZAPRAVO ZOVE? Ima NAJGORE IME na svetu, a dobio ga je PO NAJLEPŠOJ STVARI
Dado Topić, Foto: Printscreen/youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

muzika

ZNATE LI KAKO SE DADO TOPIĆ ZAPRAVO ZOVE? Ima NAJGORE IME na svetu, a dobio ga je PO NAJLEPŠOJ STVARI

Prelomni trenutak dogodio se u njegovoj sedmoj godini kada se sa majkom Ankom, tatom Petrom i bratom Ilinom preselio u Osijek, gde je upoznao Josipa Bočeka koji je svirao violinu

Objavljeno: 23:25h

Član Dinamita, Korni grupe i Tajma, jugoslovenski muzičar kontroverznog imena, Adolf Dado Topić ime je zapravo dobio po najboljem prijatelju njegovog oca koji ga je tokom života svojim dobrim delima jako zadužio, pa mu je ovaj davno pre sinovljevog rođenja obećao da će, ako dobije sina, dete nazvati njegovim imenom.

Kao dečak Dado je želeo da poput svog ujaka Vlade postane pilot i gasi požare u kanadskim šumama. Prelomni trenutak dogodio se u njegovoj sedmoj godini kada se sa majkom Ankom, tatom Petrom i bratom Ilinom preselio u Osijek, gde je upoznao Josipa Bočeka koji je svirao violinu.

Dvojica vršnjaka postali su nerazdvojni prijatelji i osnovali bend Đavolji eliksiri, a svoj vrhunac grupa je dostigla kada je Dadu bilo dvanaest godina i kada ih je vlasnik jedne letnje bašte pozvao da tokom leta sviraju kod njega.

Uspešne svirke u Eleksirima omogućile su legendarnom muzičaru i njegovom dobrom drugaru Josifu da sa petnaest godina postanu članovi Dinamita, najpopularnijeg lokalnog benda koji je osvajao mnoge nagrade na takmičenjima širom bivše Jugoslavije. Zbog toga Dado dobija poziv Kornelija – Bate Kovača i postaje član Korni grupe i menja pevača Dalibora Bruna. Po njegovom prelasku u Beograd, Dinamiti su prestali sa radom. Ubrzo je Dado u Korni grupu doveo i Josipa Bočeka. Tu je počeo i da komponuje i tako su nastale njegove prve pesme „Remember“, „Žena je luka, a čovjek brod“ i „Prvo svjetlo u kući broj 4“ koju je napisao zajedno sa Kornelijem Kovačem. Iako su te pesme bile u maniru progresivne muzike koju je Kovač u to vreme zastupao, nijedna se nije našla na pločama Korni grupe.

1971. godine Topić napušta “Korni grupu” i u Zagrebu osniva grupu “Time” s menadžerom Vlatkom Mihaljekom. “Time” su još činili Tihomir Pop Asanović, Mario Mavrin, Vedran Božić, Ratko Divjak i Brane Lambert Živković. Prvu ploču izdaju već iduće godina na kojoj se našla poznata pesma “Za koji život treba da se rodim”. U to vreme Topić je provodio vreme u Nemačkoj s Vedranom Božićem s kojim je svirao po klubovima.

Dado je dugo gradio solističku grupu, a otpevao je brojne rok balade, koje će ostati upamćene za sva vremena, poput one “Da li znaš da te volim”.

Bonus video:

00:37

JELENA KOSTOV I AMAR GILE GOSTI NA KURIR TV: Pevač priznao da se JEDVA OTKAČIO nabacivanja jedne naše poznate RIJALITI UČESNICE!

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.