BILA JE MEGAZVEZDA 80-ih I MUŠKI SAN: Nije se BRIJALA ispod pazuha, pevala je o 99 balona, a SMRT sina je OBELEŽILA
Takvo je vreme bilo, prirodno, neprskano, žgoljavo - mast i aleva na leba i briši napolje!, Foto: Profimedia

heroji osamdesetih

BILA JE MEGAZVEZDA 80-ih I MUŠKI SAN: Nije se BRIJALA ispod pazuha, pevala je o 99 balona, a SMRT sina je OBELEŽILA

Nenina prirodnost je išla čak dotle da joj je zamalo ugrozila popularnost

Objavljeno: 09:20h

Kad smo moji drugari i ja bili klinci, sredinom osamdesetih, imali smo dve simpatije - Nenu i Kim Vajld. Ko je simpatisao mršave crnke sa velikim zubima, onda mu je draža bila nemačka pevačica Nena, dok su ljubitelji divljih plavuša u stilu Debi Hari više favorizovali Kim. Za razliku od kasnije podele na fanove bombastičnih kepec-ribetina Samante i Sabrine, Nena i Kim su bile prirodne devojke, mršavice s malim grudima i dopadljivim pesmama, a jedino što je kod njih bilo nabudženo jesu frizure. Takvo je vreme bilo, prirodno, neprskano, žgoljavo - mast i aleva na leba i briši napolje!

Nena
foto: Profimedia

Nenina prirodnost je išla čak dotle da joj je zamalo ugrozila popularnost. Naime, postoji spot s jednog živog nastupa (mada se kasnije ispostavilo da je slična scena ovekovečena na mnoštvu snimaka i fotografija), na kojem nemačka pevačica, u širokoj majici bez rukava, seda na rub bine, podiže ruku da bi obrisala znoj sa čela ili mahnula publici, otkrivajući šumu dlaka ispod miške.

Nena
foto: Printscreen

"Šta je ovo?", upitao me je sablažnjeno moj drugar iz osnovne škole Kole (kasnije okoreli ljubitelj Eni Lenoks) kad smo zajedno gledali ovaj snimak na VHS kaseti sa snimljenim spotovima s MTV-a.

"Je l' se ovo sme?", uzvratio sam pitanjem jednako zbunjen. "Zar žene to ne briju?".

"Odvratno je, ali na njoj je nekako... Ne, ipak je odvratno, bez obzira što je Nena u pitanju."

"Aha, dlakavija je od većine muškaraca", zaključio sam pogleda prikovanog za ekran.

Bio je to svetski šok, te njene šiške ispod miške, koje su, naravno, odmah iskoristili britanski tabloidi raspisavši se o nedopustivom nemaru nemačke muzičke zvezde (Britanka Kim Vajld, Nenina rivalka na top-listama, ma koliko divlja, ne bi sebi dopustila ovakvu nepromišljenu zapuštenost, sugerisali su oni indirektno).

Nena
foto: Printscreen

Nenini neobrijani pazusi postali su sastavni deo njene karijere, nezaobilazna stavka, pa je i sama odlučila da ih prokomentariše, desetinama godina kasnije, u svojoj autobiografiji, napisavši: "Da li devojka iz Hagena, koja sanja o velikom svetu, zaljubljena u Mika Džegera, može da zna da devojke, pod bilo kojim uslovima, ne smeju da gaje dlake ispod miške? Može! Jednostavno nisam imala pojma da se to brije!".

Elem, legenda kaže da je Nena, pred jedan nastup, videvši naslove u časopisima, zamolila devojku svog tadašnjeg menadžera da joj obrije dlake ispod miške, što je ova i učinila. Od tada su njeni pazusi uvek uredno ošišani. Barem koliko se može videti na snimcima. Iz ove perspektive, nakon višedecenijskog terora kozmetičke industrije i korektivne hirurgije, Nenine dlake ispod miške, ma kolike ružno delovale na prvi pogled, pomalo nedostaju - sad bi bile čista egzotika.

Nena nije oduvek bila Nena, kao što ni Brena nije oduvek bila Brena.

Rođena je kao Gabrijela Suzan Kerner u mestu Hagen u Zapadnoj Nemačkoj. Nadimak je dobila tokom letovanja sa porodicom na Majorci, u Španiji; na španskom, "nena" je bila - mala devojčica.

Nena
foto: Profimedia

Gabrijela/Nena nije volela školu, pa je srednju napustila pre mature i otišla na zanat - počela je da uči za juvelira. Međutim, to je bila samo usputna stanica za nju, jer je u isto vreme svako veče izlazila u diskoteke, đuskala i sanjala o muzičkoj slavi, diveći se, poput mnogih svojih vršnjaka, rokenrol idolima.

U diskoteci ju je zapazio izvesni Rajner Kicman, osnivač lokalne rok grupe The Stripes, koji ju je pozvao na audiciju za pevačicu, na kojoj, zapravo, nije bilo nikoga osim nje. Tako je Nena ubrzo počela da nastupa sa grupom koja je snimala pesme na engleskom i pokušavala da se probije na tržištu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, ali bez većeg uspeha. Ipak,trud se isplatio, jer je je nakon raspada grupe 1982. godine Nena dobila ponudu od nemačke filijale američke diskografske kuće CBS da pređe u Zapadni Berlin i počne da snima pesme na nemačkom za njih. Tako su se ona i njen tadašnji dečko Rolf Brendel, bubnjar u počivšoj grupi The Stripes, preselili u prestonicu i upoznali sa ostatkom budućeg benda Nena, koji je za njih okupila disko-kuća s kojom su potpisali višegodišnji ugovor za snimanje ploča.

Nena
foto: Profimedia

Procena čelnih ljudi kuće bila je jako dobra, jer je bend Nena već prvim singlom "Nur geträumt" došao do samog vrha nemačke top-liste, a prema nekim podacima - samo dan nakon pojavljivanja benda u popularnoj emisiji Musikladen prodato je 40.000 primeraka ove singl ploče.

Bend je formalno bio deo zapadnonemačkog novog rokenrol talasa (Neue Deutsche Welle) koji je predstavljao derivat post-panka i novotalasne muzike s primesama elektronike. Jednostavnije rečeno, bila je to muzika sastavljena od svih komponenti koje su se u to vreme pokazale kao uspešne kod publike - red gitarskog rokanja, red jakih balada, red zaslađenih sinti-pop pesmičica... Malo pocepane farmerice, kožne jakne i široke majice s logom kultnih rok bendova - malo novi modeli najki patika i znojnice sa logotipima poznatih sportskih brendova; osamdesete: miš-maš svega što se može naći u opticaju, a šareno je, veselo i nesvakidašnje - estetika nelogičnosti u službi groteskne pojavnosti koja zvuči kao zašećerena magija boja.

Nena je harala top listama i dominirala naslovnim stranama muzičkih časopisa, naročito "Brava" na kojem je, kao nemačka heroina, gostovala gotovo svake nedelje (plus posteri iz delova u prirodnoj veličini, knjižice, intervjui, upitnici, nalepnice...) u periodu od 1982. do 1987. godine. Za to vreme bend je objavio čak 6 studijskih albuma, od kojih i jedan skroz na engleskom - "It's All in the Game" (1985).

Nena
foto: Printscreen

U tom periodu Nemačka, tada poznata kao SR Nemačka ili Zapadna Nemačka, igrala je u dva finala na Svetskom prvenstvu u fudbalu i oba puta izgubila - u Španiji 1982. od Italije sa 3:1, a u Meksiku 1986. od Argentine sa 3:2. (njihovi "dželati" zvali su se Paolo Rosi i Dijego Maradona, a danas su se objica preselila na nebo).

Nena
foto: Profimedia

Rane nacije od fudbalskih poraza uspešno je vidala Nena svojim hitovima: "Nur geträumt, "Leuchtturm", "? (Fragezeichen)", "Irgendwie, irgendwo, irgendwann", "Nackt im Wind", "Du kennst die Liebe nicht", "Engel der Nacht", "Jung wie du", "Haus der drei Sonnen"... I najviše - "99 Luftballons"! Ova poslednja je i najveći hit benda, što se kaže - "lična karta" grupe, a snimljen je u dve verzije, izvornoj nemačkoj i engleskoj koja je malo promenila naziv u "99 Red Balloons". Pošto je sve u to vreme bilo opterećeno Hladnim ratom, tako ni ova pesma ne govori o ljubavi nego o politici. Prema jednoj verziji, gitarista benda Karlo Karges je video na nebu balone koji su leteći visoko menjali oblik, podsećajući na čudne letelice. Onda se zapitao šta bi se desilo kad bi ti baloni preleteli Berlinski zid i odleteli u Istočnu Nemačku - da li bi Sovjetski savez podigao svoje borbene avione na njih? U ovoj pesmi, 99 balona su pobrkali sa NLO objektima i general u pesmi je poslao lovce da napadnu vanzemaljce. Videvši da je samo reč o balonima, piloti su počeli da rešetaju po njima kao sumanuti. Zbog te paljbe uznemirile su se vlade/war ministers s obe strane granice, pa je došlo do ratnog sukoba koji je prouzrokovao ogromna razaranja, ostavivši obe strane bez pobednika; kao što pesma kaže: "99 Jahre Krieg ließen keinen Platz für Sieger" (nakon 99 godina rata nikad nema pobednika). Na kraju ovog antiratnog spota, koji je, iz nekog razloga, nemoguće pronači na internetu, Nena šeta među ruševinama i nailazi na mali balon. I tu leži sva simbolika balona...

Nena
foto: Profimedia

Bend je dostigao svoj maksimum i nekako se prirodno raspao, a Nena je 1989. nastavila solo karijeru pod istim imenom, ali bez benda i s uspehom koji je, čini se, bio više skoncentrisan na Nemačku i Austriju, što, kad su brojke u pitanju, nije bilo zanemarljivo tržište.

Usputna informacija: godinu dana kasnije, Nemačka (sada ujedinjena) postala je prvak sveta u fudbalu - u finalu SP u Italiji pobeđena je Argentina golom Andreasa Bremea u 85. miunutu iz penala.

Nena
foto: Printscreen

Kažu da rogobatni nemački nikad nije zvučao slađe i simpatičnije nego kad Nena peva na njemu. Takođe, mnogi su u Neninim pesmama osećali jaku erotsku notu jer je nemački jezik, u bivšoj Jugoslaviji, bio sinonim za dijaloge iz filmova za odrasle koji su, u to vreme, mahom snimani u Zapadnoj Nemačkoj i odatle stizali u domove socijalističkih trudbenika, kao i u onih par jugoslovenskih bioskopa specijalizovanih za "švedske akcione". Šta god bilo rečeno na nemačkom, a nije preuzeto iz filma o Drugom svetskom ratu, imalo je, asocijativno, bezobraznu konotaciju, pa stoga i ne čudi što su se Nenine pesme tako dobro primile čak i u državi koja s nemačkim nije bila u dobrom odnosu. Nena je osamdesetih bila omiljena u SFRJ jednako kao i konvertibilni nemački turisti koji su na Jadranu uživali u vrhunskim pogodnostima povoljnog letovanja.

Za razliku od njene karijere, koja sve do danas teče bez većih teškoća, glatko i unosno, Nenin privatni i ljubavni život bio je daleko dramatičniji.

Nena
foto: Profimedia

Nena se do 1987. godine zabaljala sa bubnjarom svog benda Rolfom Brendelom, koji je očigledno bio muškarac sa specijalnim mestom u njenom životu. Njihov raskid poklopio se sa raspadom grupe, a Nena je ovaj emocionalni brodolom opisala u pesmi "Jetzt bist du weg" (sad si nestao) s poslednjeg albuma benda "Eisbrecher". Tako je završila i sa Rolfom i sa bendom, te krenula u novi život sa 27 godina, život u kojem su je čekale mnogo veće drame od dlakavih pazuha.

Ubrzo nakon raskida s Rolfom i bendom počela je da se zabavlja sa švajcarskim glumcem nemačkih korena Benediktom Frajtagom i ostala u drugom stanju. Nažalost, rođenje sina Kristofa Danijela nije prošlo dobro. Došlo je do komplikacija na porođaju, navodno zbog greške lekara; Nena je doživela srčani zastoj, što je uticalo da se beba rodi sa velikim oštećenjima. Živeo je samo 11 meseci, a njegova smrt je ostavila dubok trag na pevačici koja nije mogla da se pomiri sa tim gubitkom.

Nena
foto: Profimedia

Željna dece, odmah je ponovo zatrudnela i nosila je bliznace kad je počela sa snimanjem prvog solo albuma. Album je dobio naziv po singlu koji je sama napisala i posvetila sinu kojeg je izgubila - "Wunder gescheh'n" (čudo se desilo). Kako je sama objasnila u svojim memoarima, tekst za pesmu inspirisan je scenom kad je bolesna beba od nekoliko meseci dobila tretman bolničkog fizioterapeuta.

"Ovaj tretman mu je očigledno mnogo pomogao", objasnila je Nena, "jer je ubrzo počeo da zadovljno stenje, a onda je, po prvi put, iz njega izašao zvučan uzdah. Za normalno dete i normalnu majku ništa nije prirodnije od toga, ali ja sam u tom trenutku počela da plačem kao kiša i istovremeno se divim tom čudu. Klekla sam na kolena i zahvalila Bogu što mi je omugućio taj trenutak, to čudo, da čujem glas svog deteta po prvi!".

Kako to život obično namesti, album se u prodaji pojavio nekoliko dana pre pada Berlinskog zida 1989. godine i Nena je, iako u poodmakloj trudnoći, naslovnu pesmu otpevala na čuvenom Koncertu za Berlin (12. novembra 1989.), pretvorivši taj momenat u istoriju. Mnogi ovu pesmu, "Čudo se desilo", vezuju upravo za pad Berlinskog zida, a ne za njen originalni kontekst.

Nena
foto: Profimedia

Nena je 1990. godine rodila zdrave blizance Larisu Mariju i Sakiasa Manuela. Veza sa Frajtagom nije bila dugovečna. Par se rastao dve godine nakon rođenja blizanaca, a Nenu je opet osvojio jedan bubnjar - Filip Palm. On je bio bubnjar i producent iz Štutgarda sa kojim je tokom devedesetih dobila dva sina - Samuela Vinsenta (1995) i Simeona Džoela (1997). Nena se preselila u Hamburg gde je nastavila da živi sa porodicom ne zapostavljajući karijeru.

Postala je i baka, trenutno ima četvoro unučadi. Pored snimanja albuma, bila je u žiriju poznatih muzičkih rijalitija, objavljivala pesme za decu i čak glumila u par mjuzikala.

Nena
foto: Profimedia

Poslednji studijski album "Licht" objavila je 2020. godine, a ukupno ih je snimila ravno 20!

Ako je verovati brojkama, Nena je u celokupnoj karijeri, uključujući rad sa bendom (dlakavi pazusi) i solo projekte (obrijani pazusi), prodala 25 miliona nosača zvuka!

Nena
foto: Profimedia

Bonus video:

48:23

DESETKA 17.04.2021.

(Espreso/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.