Njegov POSTER visio je na zidu svih TINEJDŽERKI, obožavao je MANEKENKE, bio popularniji od Bonda: Sad je DEDA!
Čuveni nemački magazin za tinejdžere "Bravo" je maltene u svakom broju na naslovnici imao nekog od članova benda, Foto: Profimedia

heroji osamdesetih

Njegov POSTER visio je na zidu svih TINEJDŽERKI, obožavao je MANEKENKE, bio popularniji od Bonda: Sad je DEDA!

Urbana legenda kaže da se Sajmon na probi pojavio u ružičastim pantalonama na tregere s leopard dezenom i beležnicom punom tekstova pesama od kojih će mnoge kasnije postati hitovi djuranovaca

Objavljeno: 11:32h

Početkom osamdesetih godina devojčice su imale mnogo dilema, ali glavna je bila - Sajmon ili Džon? Dilema se odnosila na to ko je lepši - pevač ili basista grupe Djuran Djuran (Duran Duran), koja je predvodila novu maniju iz Velike Britanije koja će kasnije ostati upamćena kao muzičko-modni pravac zvan Novi romantizam (New Romantics).

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Možda je Džon Tejlor, visoki i zgodni basista, bio lepši od plavookog i malo zaobljenijeg Sajmona Le Bona, ali ovaj drugi je ipak bio frontmen i autor većine tekstova benda koji je maksimalno koristio nove tehnologije stavljajući kvalitetnu sliku u funkciju muzičke promocije, pa su njhovi spotovi na televiziji koja je u to vreme doživljavala pravi bum, MTV-u (koji je 24 sata emitovao muzičke spotove), bili pravi užitak; mali filmići najčešće snimani na egzotičnim destinacijama, s mnoštvom lepih žena u njima, sjajno montirani i režirani. Ako je i jedan bend iskoristio trenutak i pogodnosti vremena u kojem je stvarao, onda je to bio Djuran Djuran. Oni su bili oličenje svega što je karakterisalo muzičku scenu osamdesetih: lepota, glamur, natapirane kose, šminka, šarena garderoba, naramenice, luksuz, misterija, romansa, film, zarazne melodije, uživancija...

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

A Sajmon Le Bon je bio najisturenija meta te priče.

Sajmon je rođen 27. oktobra 1958. godine u malom engleskom gradiću Bušiju u blizini Birmingema. Njegova majka En-Mari, koja je pored njega imala još dvojicu mlađih sinova, imala je velike planove za svog najstarijeg dečaka, pa se već sa šest godina pojavio u reklami za deterdžent "Persil". Le Bonova porodica je vukla poreklo od Hugenota, francuskih protestanata, pa otuda ovo prezime, atipično za britanskog dečaka.

Sajmon će se u detinjstvu, na majčin podsticaj, okušati u još nekoliko reklama, a i sam će razviti ljubav prema pevanju (bio je član školskog hora), glumi i pozorištu, što će ga kasnije odvesti na studije drame u Birmingem.

Zvezdetine osamdesetih, san svih tinejdžerki: Sajmon i Džordž Majkl zajedno na sceni
Zvezdetine osamdesetih, san svih tinejdžerki: Sajmon i Džordž Majkl zajedno na scenifoto: Profimedia

Pre nego što će postati član grupe Djuran Djuran krajem sedamdesetih, Le Bon se okušao u raznim poslovima. Radio je na portirnici u bolnici, snimio je par reklama za televiziju, učestvovao u nekoliko pozorišnih predstava, išao na audiciju za pank grupu i čak otišao da radi u jedan izraelski kibuc u pustinji Negev, da bi se ubrzo vratio u Birmingem i nastavio studije drame.

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

I ko zna u kom pravcu bi otišao mladi Sajmon, da ga tadašnja devojka Fijona Kemp, koja je radila za šankom u noćnom klubu "Rum Runner" u Birmingemu u kojem je tada Djuran Djuran imao probe, nije preporučila Džonu i Niku kao novog pevača. Bilo je to u maju 1980, dve godine nakon što je formiran ovaj bend, koji je u međuvremenu napustio originalni pevač Stiven Dafi uveren da "ne idu nigde" i da ovaj projekat nema nikakvu budućnost. Kako se samo prevario! Ili je barem tako delovalo u to vreme.

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Urbana legenda kaže da se Sajmon na probi pojavio u ružičastim pantalonama na tregere s leopard dezenom i beležnicom punom tekstova pesama od kojih će mnoge kasnije postati hitovi djuranovaca. Legenda kaže i da su se momci odmah počeli da Sajmonove tekstove uklapaju u svoje instrumentale, te da je saradnja uspostavljena momentalno. Doduše, Sajmon je želeo da probaju par nedelja preko leta i vide kako će im ići, ali su oni odmah počeli da regularno nastupaju po Birmingemu, Londonu i Notingemu. Ubrzo su, na sopstveno čuđenje, već u decembru iste godine potpisali ugovor za objavljivanje prve ploče s velikim izdavačem "EMI".

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Prvi album grupe, omonimni, što se kaže, "Duran Duran" objavljen je 1981. godine, i bend je odmah postavljen za perjanicu novog muzičkog pokreta nazvanog Novi romantizam. Za prvim, usledila su još tri albuma - "Rio" (1982), "Seven and the Ragged Tiger" (1983) i "Arena" (1984). Ovi albumi su zapravo najveći uspeh benda.

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Uz njih su išli i spotovi koji se i dan-danas puštaju i pamte. Tiraži njihovih ploča su do polovine osamdesetih bili milionski, a momci se nisu skidali sa naslovnih strana i sve vreme su bili na koncertnim turnejama.

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Čuveni nemački magazin za tinejdžere "Bravo" je maltene u svakom broju na naslovnici imao nekog od članova benda - najčešće Sajmona ili Džona Tejlora. Tako je bend od probe u lokalnom klubu preko noći postao svetska atrakcija.

1 / 2 Foto: Profimedia

Zapravo, ovi albumi su sve što je bend uspeo da uradi, jer tokom devedesetih, pa sve do danas, nisu uspeli da dostignu popularnost koju su uživali do sredine osamdesetih u diskofraskom smislu. Čak ni sa prilično dobrim, svojim verovatno najzrelijim albumom iz 1993, drugim koji se zove "Duran Duran" (što je trebalo da simbolički označi novi početak benda), a koji je poznat i kao "The Wedding Album", na kojem su odlične pesme "Come Undone" i "Ordinary World", nisu uspeli da povrate staru slavu, niti steknu neku novu. Ovaj album, objavljen u vreme kada je glavna muzička tema na planeti bio U2, kao da je označio definitivni kraj benda koji je imao slavu i ogromnu publiku, ali nije uspeo da iza sebe ostavi pesme koje će nadživeti trenutak u kojem su nastale. Zato se može konstatovati da zapravo i nisu bile baš bog zna šta. Bilo je manje popularnih grupa od djuranovaca iz tog vremena čije se pesme i dalje s velikim uspehom vrte na radio stanicama i po klubovima. Iako zvanično postoji još uvek, Djuran Djuran je poslednji studijski album objavio 2015. godine, i to u postavi s kojom je i počeo davne 1980. (nakon nekoliko personalnih promena tokom decenija), mada je ova informacija prošla potpuno nezapaženo, kao i taj projekat nazvan "Paper Gods".

Sajmon i Boj Džordž
Sajmon i Boj Džordžfoto: Profimedia

Sajmon nije izbegao sudbinu pesama svog benda. Dugajlija koji je na početku karijere menjao frizuru i imidž na svaka dva dana, izazivajući oduševljenje obožavateljki i modne industrije, vremenom je postajao sve smešniji i nezgrapniji i kao pojava i kao pevač.

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Harizma mu je prosto isparila. Dok ju je još imao, početkom osamdesetih, bio je u vezi sa tada popualrnom manekenkom i glumicom Kler Stensfild, Kanađankom s engleskim pasošem. Oboje visoki, neobičnog izgleda - ona muškobanjasta, on pederast i androgen - izazivali su veliku pažnju medija i javnosti, i već su viđeni kao bračni par - maltene su počele pripreme za svadbu.

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Međutim, to se nije desilo. Sajmon je očigledno hteo da uživa u trenutku i popularnosti kod žena, pa je raskinuo vezu. Kad se iživeo i malo primirio, 1985. godine je u nekom modnom magazinu ugledao svoju buduću ženu. Bila je to, opet, mlada manekenka, Jasmin Parvane, kasnije poznata kao Jasmin Le Bon, čiji je otac bio Iranac, a majka Engleskinja.

Sajmon i Jasmin Le Bon
Sajmon i Jasmin Le Bonfoto: Profimedia

Sajmon je, kaže legenda, pozvao njenu agenciju i tako uspeo da stupi u kontakt sa njom. Očigledno je razgovor bio uspešan, jer su se njih dvoje venčali u decembru iste godine. Nakon dve neuspele trudnoće, par je dobio tri ćerke - Amber Rouz Tamaru, Safron Saharu i Talulu Pajn. Ova prva je postala manekenka, kao i njena majka.

Sajmon je uspeo da dobro naplati svoju slavu, ali i da je, za razliku od mnogih svojih kolega i preživi - što nije mala stvar. Pre par godina je dočekao i da postane deda jednog malog dečaka kojeg je rodila negova srednja ćerka Safron.

Sajmon sa unukom
Sajmon sa unukomfoto: Profimedia

Glavni hobi mu je jedriličarstvo, a zapažen je bio i esej koji je 2009. napisao za knjigu "Ateistički vodič za Božić", koji je priredila britanska komičarka i propagatorka ateizma Arijana Šerini.

Sajmon Le Bon
foto: Profimedia

Pet godina kasnije Le Bon, koji je sebe opisivao kao "zabrinutog agnostika", postao je zagriženi simpatizer Humanista UK, dobrotvorne organizacije koja zagovara život bez religije i sujeverja.

Sajmon danas...
Sajmon danas...foto: Profimedia

Bonus video:

00:09

PEVAČICA IZGLEDA KAO BOMBA SVE DOK SE NE NASMEJE! Zubima ZGROZILA fanove, poručuju da joj ovo nije trebalo!

(Espreso/D. Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.