Kompozicija MLADOG SRPSKOG AUTORA dobila PRESTIŽNU MOKRANJČEVU NAGRADU
Kompozicija za simfonijski orkestar, Foto: Printscreen/Youtube

svaka čast

Kompozicija MLADOG SRPSKOG AUTORA dobila PRESTIŽNU MOKRANJČEVU NAGRADU

Tokom 2019. godine izvedeno je čak 89 premijernih kompozicija u zemlji

Objavljeno: 15:35h

Stručni žžiri Udružženja kompozitora Srbije iz Beograda odlučio je da se Nagrada „Stevan Mokranjac“ za 2019. godinu dodeli umetniku Jugu Konstantinu Markoviću za kompoziciju “De Rerum Natura” za simfonijski orkestar.

ŽŽiri je radio u sastavu - kompozitori Ivana Stefanović, Zoran Erić (predsednik žžirija) i Vladimir Korać, muzikolozi Ksenija Stevanović i Ivana Miladinović Prica, a pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja.

Tokom 2019. godine izvedeno je čak 89 premijernih kompozicija u zemlji i inostranstvu, a žžiri je načinio užži izbor od pet kompozicija: pobedničko delo “De Rerum Natura” za simfonijski orkestar Juga Markovića (1987), “Opera of things” za instrument velikon Jasne Veličković (1974), “Pod vodom raskršća snova” za klarinet, violončelo i klavir Milice Đorđević (1984), “Arahnin san” za klavir i elektroniku Ane Gnjatović (1984) i “Lonesome Skyscraper” za simfonijski orkestar i elektroniku Ivane Ognjanović (1971).

U najužži izbor ušla su dela Markovića i Jasne Veličković, a na osnovu većine glasova žiri se opredelio da Nagradu „Stevan Mokranjac“, najprestižžnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u našoj zemlji, koje se ove godine dodeljuje 27. put, ponese laureat Marković.

Pobedničku kompoziciju premijerno je izveo Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije pod upravom Olivere Sekulić Barac, na koncertu održanom 5. decembra 2019. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužžbine, u okviru ciklusa „Premijere“ Muzičke produkcije RTS-a.

Ovo delo je imalo i svoju pretpremijeru u Briselu, 24. novembra 2019. godine, kada je organizovano javno snimanje kompozicije sa Briselskom filharmonijom i dirigentom Bredom Lubmanom.

Vokalno-instrumentalnu verziju kompozicije “De Rerum Natura” za sopran i orkestar, na stihove Lukrecija Kara i Fernanda Pesoe, premijerno su izveli sopran Lara Martins i Orkestar „Gulbenkian“ pod upravom Pedra Nevesa, na koncertu 12. jula 2019. u Velikom auditorijumu Fondacije „Kalust Gulbenkian“ u Lisabonu.

Kako navode u obrazložženju žžirija, već iz ovih samo podataka možže se sagledati jedna neuobičajena pojava za ostvarenja savremene muzike domaćih autora u proteklim decenijama, a to je prilika da se simfonijsko delo izvede čak tri puta u toku jedne godine, sa različitim orkestrima i u drugim zemljama.

- Ova retkost ipak nije slučajna, budući da se radi ne samo o izuzetnom delu, nego i o autoru koji, u punom zamahu stvaralačkih mogućnosti, krupnim korakom gradi neobično dinamičnu karijeru u zemlji, ali u istoj meri, ako ne i više, i u inostranstvu - piše u saopštenju žžirija.

- De Rerum Natura u svojih nepunih deset minuta trajanja uvodi nas u bogati unutrašnji svet kompozitorske imaginacije Juga Markovića, a to je svet ispunjen zanosom, fascinacijama i ljubavlju prema udaljenim stvarima udaljenim, artefaktima i ostacima raznolikih kultura.

Kako to sam autor kažže, „nikada ne pokušavam da pobegnem od sublimacije mojih trenutnih muzičkih zaljubljenosti”, zaključuje se u odluci žžirija.

Posle studija kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kompozitor Marković se usavršavao na majstorskim kursevima kod renomiranih muzičara kao što su Majkl Finisi, Eno Pope, Mark Andre, a pored studija kompozicije, završio je i studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Dela pobednika su izvođena na značajnim festivalima - „Muzički dani“ u Donauešingenu, Nemačka i festival u Eks-an-Provansu, Francuska, a dobitnik je više priznanja, među kojima se izdvaja prva nagrada za mladog kompozitora na Prvom međunarodnom konkursu „Nova klasika“ Moskovskog konzervatorijuma „Petar Čajkovski“, koju je dobio 30. novembra.

Trenutno je jedan od odabranih kompozitora festivala u Eks-an-Provansu i Kamernog hora Irske.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.