HVALA LEONARDU KOENU! Bez njega, život Nika KEJVA bi bio potpuno DRUGAČIJI!
Divio se kanadskom umetniku, Foto: Profimedia

neverovatna priča

HVALA LEONARDU KOENU! Bez njega, život Nika KEJVA bi bio potpuno DRUGAČIJI!

Nik Kejv je smatrao Koena jedinstvenim

Objavljeno:

Ako se divite pevaču i tekstopiscu grupe Bed sids, najmisterioznijem čoveku rok muzike Niku Kejvu, onda će vam biti teško da ga zamislite kao jedanaestogodišnjeg dečaka srnećih očiju. Koliko god to bilo nezamislivo, zaista je nekad bi tako mlad i nevin.

Međutim, sigurno je i tad razmišljao svojim književnim umom koji će kasnije stvoriti neprocenjivu muzičku zaostavštinu, piše Far aut magazin.

U ovom uzrastu, Kejv je prvi put čuo pesmu koja će mu promeniti život i usmeriti ga u pravcu postajanja voljenog očuha rokenrol muzike.

Nik Kejv
foto: Printscreen

Razlog inspiracije? Niko drugi nego uvaženi pevač, pesnik i tekstopisac – Leonard Koen.

Kad je Koen preminuo 2016. godine, Kejv mu je odao počast rekavši da je bio "jedinstven".

- Za mnoge od nas, Leonard Koen je bio najbolji tekstopisac svih vremena. Bio je jedinstven i nemoguće ga je bilo imitirati, ma koliko da smo pokušavali. Mnogima će nedostajati - tada je izjavio Nik Kejv.

Kejv je dosad obradio Koenove pesme "Suzanne", "Avalanche" i "I’m Your Man", neprestano ukazujući poštovanje kanadskom pesniku.

Ipak, jedna posebna numera je zauvek promenila život Nika Kejva. Kad je 1994. govorio sa Ričardom Kingsmilom iz ABC-ja, pevač je otkrio koliki je uticaj na njega izvršila "Famous Blue Raincoat", sa Koenovog albuma iz 1971. godine.

- Sećam se da sam ovu pesmu slušao sa 11 ili 12 godina. Živeo sam u Vangarati i imao drugaricu po imenu En Bomgarten, koja je bila morbidno stvorenje - izjavio je Kejv.

Muzičar koji se nikad nije bojao da istakne svoju mračnu stranu, opisao je ambijent u kom je slušao Koena.

- En bi u svojoj sobi uz upaljene sveće slušala Leonarda Koena. Posebno bi forsirala 'Songs of Love and Hate'. I ja sam počeo to da radim i postao opčinjen rečima pesama. Uvideo sam koliko jake one mogu biti. 'Famous Blue Raincoat' mi se činila kao ispovedna pesma. Toliko otvorena i iskrena u neku ruku. Da li je zaista takva, ne znam. Jednostavno je imala uticaj na mene i promenila način na koji posmatram stvari - rekao je Kejv.

Leonard Koen je 1975. otkrio čiji je, zapravo, bio taj plavi kišni mantil (blue raincoat).

- U to vreme sam imao dobar kišni mantil, marke Barberi, koji sam nabavio u Londonu 1959. Elizabet mi je rekla da u njemu ličim na pauka. Verovatno je to bio razlog zašto nije želela da otputuje sa mnom u Grčku. Još bolje mi je stajao kad sam odstranio njegovu podlogu i na rukave dodao malo kože. Znao sam da se obučem u to vreme. Ukraden je u Njujorku početkom sedamdesetih. Nisam ga mnogo nosio pre toga - izjavio je svojevremeno Koen, a prenosi "Headliner".

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.