LEGENDA JUGOSLOVENSKE MUZIKE: Četiri godine od odlaska Vlade Divljana
Vlada Divljan, Foto: Goranka Matić

godišnjica

LEGENDA JUGOSLOVENSKE MUZIKE: Četiri godine od odlaska Vlade Divljana

Na današnji dan 4. marta pre četiri godine preminuo je Vlada Divljan, kompozitor, izvođač i stvaralac koji je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije

Objavljeno: 14:08h

Divljan (1958-2015) je kao gitarista, pevač i glavna kreativna snaga kultnog sastava Idoli u prvoj polovini osamdesetih godina bio zaslužan za klasike kakvi su "Retko te viđam sa devojkama", "Malena", "Rusija", "Nebeska tema", "Maršal" i "Ona to zna", da pomenemo samo neke od pesama iz bogatog opusa Idola, u kome se posebno ističe remek delo, album "Odbrana i poslednji dani" (1982).

Tokom duge samostalne karijere po raspadu Idola, Vlada nam je podario "Ona radi u Rudniku/Patuljke", "Sve laži sveta", "Odnesi me" i, po mnogima, jednu od njegovih najboljih pesama "Samo jednu ljubav imam", zabeleženu na mini albumu "Četiri godišnja doba" (2012) Vlade i Ljetnog kina. Vladin prijatelj i muzičar, član Nevladine organizacije, perkusionista Boris Bunjac pripremio je novu verziju ove pesme koju je Vlada snimio sa NVO, koju su osim Bunjca cinili i Vladini dugogodišnji saradnici i prijatelji basista Zdenko Kolar, pijanista Aleksandar Šandorov i bubnjar Marko Milivojević.

AUDIO/VIDEO MOŽETE POGLEDATI I ČUTI OVDE.

Legenda YU scene
Legenda YU scene foto: Boris Vezmar

"To je poslednji snimak koji je Nevladina organizacija napravila sa Vladom pre dosta godina, “objašnjava Boris Bunjac. “Ostao je sakriven u kompjuteru da sačeka moju sigurnost da će zvučati dobro i bilo mu je potrebno tačno tri godine za to. Na kraju sam miks ipak realizovao u Vladinom omiljenom programu, Logic Pro X, i jeste bio u pravu kada je govorio da tu muzika zvuči lepše".

Na Vladinu značajnu i bogatu zaostavštinu podsetio je I prošlogodišnji emotivno veličanstveni koncert održan 10. maja na njegov 60. rođendan u beogradskom Sava centru, gde su neke od Divljanovih najlepših pesama izvodili Momčila Bajagić, Kornelije Kovač, Dušan Kojić-Koja, Zoran Kostić-Cane, Nebojša Antonijević Anton, Darko Rundek, Zoran Predin, Saša Lošić, Dejan Vučetić, Goran Vasović, Bojana Vunturišević i brojni drugi, uz podršku Nevladine organizacije i zagrebačkog Ljetnog kina.

BONUS VIDEO: DUKAT/STRAY DOGG: Prava je umetnost kada najveće istine izgovoriš tako da budu potpuno razumljive svakom (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.