UPRAVO SAOPŠTENO! Preminuo je i ON
Iran, Foto: Profimedia

tužno

UPRAVO SAOPŠTENO! Preminuo je i ON

Stigle su strašne vesti!

Objavljeno:

Iranski pesnik i reditelj Baktaš Abtin, kritičar iranskog režima umro je u zatvoru posle zaraze kovidom-19, javilo je danas više organizacija za odbranu ljudskih prava.

"Baktaš Abtin je umro", saopštilo je Iransko udruženje pisaca preko mreže Telegram, prenosi agencija Frans pres. ; Abtin je stavljen u medicinski indukovanu komu početkom nedelje, javljeno je ranije. ; Organizacija Reporteri bez granica potvrdila je danas preko Tvitera smrt iranskog pisca ukazujući na odgovornost iranskih vlasti koje su ga 2019. osudile za "širenje propagande protiv režima" i za "objavu ilegalnog dnevnika preko Fejsbuka".

Na vest da je Abtin stavljen u medicinsku komu dok se bori protiv svoje najnovije infekcije kovida-19 i u ozbiljnoj je opasnosti grupa organizacija za odbranu ljudskih prava uputila je juče otvoreno pismo iranskom vrhovnom vodji Aliju Hoseinu Hamneiu. ;Oni su ponovili poziv da se Abtinu omogući pristup najboljoj mogućoj medicinskoj nezi dok se bori za svoj život. Pored toga oni su pozvali da on i svi oni koji su nepravedno pritvoreni zbog svog pisanja ili izražavanja odmah i bezuslovno budu oslobodjeni.

Takodje su tražili da se vlasti uzdrže od pozivanja političkih zatvorenika da služe zatvorsku kaznu dok su uslovi unutar iranskih zatvora nebezbedni i da svakom ko se zarazi kovidom-19 ili nekom drugom ozbiljnom bolešću dok je u zatvoru bude omogućen brzi pristup potrebnoj medicinskoj nezi ili bude uslovno pušten po humanitarnoj osnovi.

Abtin je počeo da služi kaznu zatvora krajem septembra 2020. i ovo je drugi put da se zarazio kovidom-19 dok je u zatvoru.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.