KANADSKI SUD PRELOMIO: Iran da plati odštetu
Ilustracija, Foto: Profimedia

obaranje ukrajinskog aviona

KANADSKI SUD PRELOMIO: Iran da plati odštetu

Nesreća se dogodila početkom januara 2020. godine dok su Vašington i Teheran bili "na ivici rata"

Objavljeno:

Jedan kanadski sud je presudio da Iran treba da plati 107 miliona dolara kaznene odštete porodicama šest osoba sa kanadskim državljanstvom ili prebivalištem.

Reč je o osobama koje su poginule u obaranju ukrajinskog putničkog aviona od strane iranske vojske 2020. godine, objavila je novinska agencija "Kanadijan pres".

Vojska je oborila avion ukrajinske kompanije UIA na letu PS752 sa dve rakete zemlja-vazduh, u čemu je stradalo svih 176 ljudi u avionu, podseća agencija AP.

Preko 100 iranskih žrtava imalo je kanadsko državljanstvo ili prebivalište, što je navelo neke porodice žrtava da tuže Iran pred kanadskim gradjanskim sudom. Vrhovni sud Ontarija je prošle godine presudio da rušenje putnickog aviona od strane iranske vojske predstavlja "teroristički čin'', što je omogućilo porodicama da zaobidju pravni imunitet Irana i traže kompenzaciju za svoje gubitke.

U odluci koja je objavljena u ponedeljak, sudija Edvard Belobaba presudio je da se porodicama koje su pokrenule tužbu u Ontariju isplati sedam miliona dolara kompenzacione odštete pored 100 miliona dolara kaznene štete, plus kamate, izvestila je kanadska štampa. Ostaje, medjutim, nejasno kako će porodice zapravo naplatiti štetu od Irana.

Nesreća se dogodila početkom januara 2020. godine dok su Vašington i Teheran bili "na ivici rata".

Samo nekoliko sati pre obaranja, Iran je ispalio balističke rakete na američke baze u Iraku, u znak odmazde za napad američke bespilotne letelice u kojem je ubijen visoki iranski general Kasem Sulejmani u Bagdadu.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.