ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Dete u vama nikada ne umire, ono samo spava- "ENI IZ ZELENIH ZABATA"
Ilustracija, Foto: Profimedia/ Vikipedija / Javno vlasništvo

ne propustite!

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Dete u vama nikada ne umire, ono samo spava- "ENI IZ ZELENIH ZABATA"

Eni Širli, kasnije Eni Katbert, je devojčica kakvu niste sretali do sad

Objavljeno:

Espreso preporuka za sve generacije je jedinstven roman "Eni iz Zelenih zabata" kanadske autorke Lusi Mod Montgomeri nastao 1908. godine!

Iako je ovaj legendarni roman namenjen deci, on je brzo stekao uspeh među publikom svih uzrasta i interesovanja. Roman je preveden na oko 36 jezika i prodato je 50 miliona primeraka.

Eni iz zelenih zabata
foto: Profimedia

Priča počinje ovako:

Kada starica Marila odlazi u obližnje sirotište da ,,preuzme" dečaka, koji će pomoći njoj i njenom bratu Metjuu u radovima na njihovoj farmi u živopisnim Zelenim zabatima, nailazi na neočekivano otkriće! Njen dečak je zapravo pegava devojčica, riđe kose i blistavog uma čije će ideje promeniti svet.

Ljudi me ismejavaju jer koristim velike reči. Ali ako imate velike ideje, morate koristiti velike reči kako bi ih objasnili, zar ne?

Eni iz zelenih zabata, Eni sa I
foto: Profimedia

Eni Širli, kasnije Eni Katbert, je devojčica kakvu niste sretali do sad. Ona je hrabra i nepokolebljva, a ujedno i nežna i mudra. Prava vragolanka u jednom trenutku, a već ozbiljno promućurna u sledećem. Ona je stvorena da ulije empatiju i uzbuđenje u sve koji su imali zadovoljstvo da je upoznaju i u one koji to željno iščekuju. Eni je lik koji je nemoguće ne voleti!

Eni iz zelenih zabata, Eni sa I, Ejmibet Meknulti
foto: Profimedia

O, kako je divno imati ambicije. Meni je jako drago što ih imam toliko mnogo. I nikada ne izgleda kao da će se potrošiti. Čim ostvarite jednu ambiciju još jedna zatrperi ispred vas. To je ono što čini život tako zanimljivim.

Roman ,,Eni iz Zelenih zabata" nije samo roman. On ima i svoje filmske, serijske i pozorišne adaptacije, od kojih je najnovija serija iz 2017. godine ,,Eni sa I" gde glavnu ulogu igra Ejmibet Meknulti.

Eni iz zelenih zabata, Eni sa I
foto: Profimedia

Ipak, pre nego što se upustite u carstvo mnogobrojnih adaptacija, savetujemo Vam da pročitate ovaj fantastičan roman. Probudite dete u sebi i dozvolite mu da prošeta čarobnim umom nezaboravne riđokose Eni iz Zelenih zabati.

Bonus video:

20:34

VEČERNJI DNEVNIK 13.12.2021.

(Espreso/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.