SCENARIO ZA 'NEČISTU KRV' NAPISAN JOŠ PRE POLA VEKA! Bili smo na PROMOCIJI knjige VOJE NANOVIĆA, saznali smo SVAŠTA
Promocija knjige scenaria, Foto: Espreso.co.rs

priča o sudbini jednog scenarija

SCENARIO ZA 'NEČISTU KRV' NAPISAN JOŠ PRE POLA VEKA! Bili smo na PROMOCIJI knjige VOJE NANOVIĆA, saznali smo SVAŠTA

Knjiga scenarija "Nečista krv" čita se u jednom dahu i drži pažnju čitaoca jednako snažno kao i televizijska serija koju gledamo na prvom programu RTS-a...

Objavljeno:
Marina Letić

Pionir jugoslovenskog filma Vojislav Nanović još sedamsedetih godina prošlog veka napisao je scenario za TV seriju "Nečista krv". Na ovu ekranizaciju čuvenog dela Borisava Stankovića, rukopis jugoslovenskog i srpskog režisara čekao je pola veka.

Scenario je "nadživeo vreme", jer je savremen i aktuelan. To dokazuje veliki uspeh i popularnost serije "Nečista krv" koja je snimljena po Nanovićevom tekstu.

Izložba Nečista krv
foto: Espreso

Preključe je javnost imala priliku da se upozna sa ovom Nanovićevom knjigom scenarija koja je predstavljena u RTS Klubu.

Nečista krv
foto: Espreso

Knjiga scenarija "Nečista krv" čita se u jednom dahu i drži pažnju čitaoca jednako snažno kao i televizijska serija koju gledamo na prvom programu RTS-a.

RTS Izdavaštvo i kuća "This and that production" stoje iza ovog značajnog književnog projekta.

Na promociji su svoje utiske o ovoj knjizi i realizaciji serije podelili reditelj Milutin Petrović, urednik serije Saša Radojević, unuka Vojislava Nanovića Jovana Stanojlović , urednica izdanja Biljana Bošnjak Draganović, producentkinja serije Snežana van Hauvelingen i glumica Milena Predić (Todora u seriji, žena Efendi Mite, Sofkina majka).

Nečista krv
foto: Espreso

- Seriju smo pripremali više od četiri godine, a ovo nije bio prvi put da postoji plan za realizaciju serije. Naime, Radio Televizija Beograd je sedamdesetih i osamdesetih godina otkupljivala prava na realizaciju ovog scenarija. Mi smo imali veliku odgovornost realizovati film i seriju po scenariju pisca koji nije živ, a koji je i sam želeo to da režira, istakla je na promociji producentkinja serije Snežana van Hauvelingen.

Reditelj Milutin Petrović povremeno se iz čitalačke radoznalosti raspitivao o scenariju Vojislava Nanovića i, najzad, u kasno proleće 2017. godine, uspeo je, da dođe do scenarija koji se nalazio u nekom zakutku Arhiva RTS-a.

S obzirom na trud koji je uložen u realizaciju serije reditelj Petrović je rekao da je od početka očekivao veliki uspeh projekta.

- Ovo je scenario koji je Voja Nanović pisao da bi ga on režirao. Ja dok sam režirao imao sam bojazan da li sam dostojan toga što bi on uradio. Pitam se i da li smo mi kao društvo dostojni toga. Drago mi je da se pokazuje da ovaj narod zaista želi da gleda nešto kvalitetno i pametno. To je ono što me čini zadovoljnim, istakao je reditelj.

Nečista krv
foto: Espreso

Petrović je naglasio da je cilj serije bio da se ne oseti gluma, da se ne vidi režija, ni pokret kamere. Poenta je bila da izazove osećaj da se sve pred očima publike dešava stvarno, pravi život.

- Veliki sam protivnik da se scenariji objavljuju kao književna dela, jer to kuraži scenariste da lepo pišu. Posao scenariste nije da lepo piše, nego da napravi dobar scenario, rekao je reditelj Milutin Petrović i dodao da je scenario Vojislava Nanovića iznimka koja se izdvaja svojim kvalitetom.

Nečista krv
foto: Printscreen/Youtube/This and That Productions

Stvorivši jedanaest uzbudljivih, dramskih epizoda, Nanović je uspeo da objedini dela Borisava Stankovića.

Kuriozitet knjige je i rečnik manje poznatih reči i izraza koji olakšava čitanje knjige i gledanje serije, naročito mlađoj generaciji koja nije upoznata sa arhaizmima.

Filmski reditelj i scenarista Vojislav Nanović (1922-1983) imao je veoma plodnu karijeru sa desetinama kratkih dokumentarnih filmova i zapaženih dugometražnih igranih ostvarenja. Do svoje 38. godine snimio je 8 igranih filmova za bioskope.

U planu je osnivanje Zadužbine Vojislava Nanovića koja će čuvati uspomenu na njega, ali i podržavati mlade filmske autore.

1 / 8 Foto: Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.