KAŽU DA JE BIO VIŠE PIJAN NEGO TREZAN, A IPAK STUDENT GENERACIJE: Znate li o kom čuvenom piscu je reč?
Edgar Alan Po, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

OTAC GA NAPUSTIO 1810.

KAŽU DA JE BIO VIŠE PIJAN NEGO TREZAN, A IPAK STUDENT GENERACIJE: Znate li o kom čuvenom piscu je reč?

Zanimljiv period njegovog života je studentski život

Objavljeno:

Edgar Alan Po je bio američki pisac, urednik i književni kritičar. Poov opus obiluje romanima, kratkim pričama i pesmama. Smatra se ogromnim doprinosom svetskoj književnosti, pogotovo u žanru horora i kriminalistike.

Rođen je 1809. godine kao drugo dete glumačkog para Elizabete i Dejvida Poa. Imao je starijeg brata i mlađu sestru. Otac ih je napustio 1810., a godinu dana kasnije majka mu umire od tuberkuloze. Nakon toga on će biti primljen u kuću škotskog trgovca duvana.

Zanimljiv period njegovog života je studentski život.

On je imao sedamnaest godina kada se upisao na Univerzitet u Virdžiniji. Već prvog dana uspeo je da prokocka svoju godišnju stupendiju i ubrzo je ozloglašenim kockarima iz kraja dugovao 2500 dolara. U to doba Po je već bio pravi alkoholičar, a ta opaka zavisnost kasnije ga je i oterala u smrt.

Tokom prvog semestra je na bezmalo svim predavanjima bio pijan, a nije se treznio ni za vreme ispitnog roka - upamćeno je da se i na ispitima pojavljivao u takvom stanju. Zanimljivo je to što je, bez obzira ne sve, ispite položo sa najvišim ocenama i postao student generacije!

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.