PORUKA ZA SVA VREMENA: Ako ne znate šta je OTAC, onda bi trebalo da poslušate divne reči pesme Dragana Lukića
Buđenje kulturom, Foto: Espreso.co.rs

BUĐENJE KULTUROM

PORUKA ZA SVA VREMENA: Ako ne znate šta je OTAC, onda bi trebalo da poslušate divne reči pesme Dragana Lukića

Dragan Lukić radio je na radiju i na televiziji, a za svoja dela primio je brojne nagrade

Objavljeno: 11:10h

Mlada glumica Magdi El Asrag dolazi nam sa FSU iz klase Vide Ognjenović, gde je trenutno na Master studijama. Ona se odlučila da nas počasti predivnom pesmom "Šta je otac" Dragana Lukića, koju je donela na poseban način.

Magda govori tri jezika, završila je osnovne studije Nova akademija u klasi Ljubiše Ristića, a odigrala je u KPGT predstave Psovanje publike, Ljubavna priča, Tajna crne ruke i Ričard III. Snimala je serije Urgentni centar, Tate, Vreme zla. Trenutno radi na novom projektu u seriji Složna braća u kojoj ćemo je uskoro gledati.

Dragan Lukić je jedan od najpoznatijih dečjih pesnika u Srbiji. Pisao je romane, pesme, priče i dramske tekstove. Radio je na radiju i na televiziji, a za svoja dela primio je brojne nagrade.

Pesme za koje su mnoga deca čula jesu: „Ivin voz“, „Fifi“, „Od kuće do škole“, „Kako rastu nogavice“ i mnoge druge koje su ušle u domaće čitanke, a brojna druga dela Dragana Lukića danas su deo lektire za osnovnu školu.

Lukić je veoma rano ušao u svet knjige. Otac mu je iz štamparije u kojoj je radio donosio najnovija izdanja knjiga, a često ih je i kupovao u knjižarama. Bile su to pesme Jovana Jovanovića Zmaja, priče Desanke Maksimović, Defoov (Daniel Defoe) "Robinzon Kruzo", Majov "Vinetu" i Dimina "Tri mušketara". Ipak, najdraža knjiga mu je bila "Kako se kalio čelik" Nikolaja Ostrovskog. Skupljao je i čuvao listove "Politikin zabavnik" i "Politika za decu", koje je njegov otac koričio kako bi im „produžio životni vek“.Godine 1952. objavio je svoje prve knjige „Velika trka“ i „Zveri kao fudbaler“. Tada se već afirmisao kao mladi dečji pisac, te stekao veliku popularnost. Dve godine kasnije završio je studije te se zaposlio kao profesor dečje književnosti u Školi za vaspitače u Beogradu, gde je ostao sve do penzionisanja. Uživajte u izvođenju mlade i talentovane glumice, u predivnoj pesmi Dragana Lukića:

01:29

BUĐENJE KULTUROM: Magdi El Asrag

(Espreso/biografija.org/Aleksandra Anđelković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.