Haruki Murakami otkrio 3 najbitnije OSOBINE ozbiljnih PISACA: Talenat (ni)je NAJVAŽNIJI
o je čovek koji ne samo da redovno objavljuje knjige, već učestvuje na mnogim maratonima i trijatlonima svaki put kada može, Foto: Profimedia

tajne zanata

Haruki Murakami otkrio 3 najbitnije OSOBINE ozbiljnih PISACA: Talenat (ni)je NAJVAŽNIJI

U tom kontesktu, on pisanje upoređuje sa maratonom, gde se trenira celog života i gde talenat služi kao gorivo mnogo duži period vremena.

Objavljeno:

Popularni japanski pisac Haruki Murakami poznat je kao neko ko objavljuje knjige relativno redovno, jer je od svog prvenca 1979. godine pisao u proseku 3-4 knjige po deceniji. Ono što ne znaju svi jeste da je on pisanjem počeo da se bavi tek sa 30 godina, a svoju drugu strast, trčanje, prvi put je započeo sa 33. Trčanje u njegovom životu zauzima skoro identično mesto kao pisanje, pa je tako inspirisalo zbirku eseja i mnoge usputne komentare i preporuke. Između ostalog, pisao je i koje su to osobine neophodne dobrim piscima, a to pročitajte u nastavku.

Talenat

Za Murakamija ova osobina je nešto što se ne može naučiti niti kupiti, već sa tim morate biti rođeni. Kaže da, bez obzira na to koliko truda uložili u pisanje, ako nemate nikakvog talenta, to je prosto uzalud i ne možete postati vrhunski romanopisac. Za puno ljudi, razmišljanje o tome da postanu pisci traje duže nego razmišljanje o nekim drugim zanimanjima – na primer bavljenjem muzikom ili slikarstvom. U tom kontesktu, on pisanje upoređuje sa maratonom, gde se trenira celog života i gde talenat služi kao gorivo mnogo duži period vremena.

Haruki Murakami
foto: Profimedia

Fokus

Jedna od reči koja sigurno opisuje Murakamija je „fokusiran“. To je čovek koji ne samo da redovno objavljuje knjige, već učestvuje na mnogim maratonima i trijatlonima svaki put kada može. Za to je potrebno puno fokusa, a on smatra da je to sposobnost da se skoncentrišete na cilj i načine na koji ga možete ostvariti. Odnosno, na sve one kvalitete i talente koje možete upotrebiti u svoju korist. Kaže da svakog jutra dan započinje tako što tri ili četiri sata piše, bez izuzetka, i tada ne postoji ništa drugo za njega. To je ključ – sedite i pišite.

Izdržljivost

Onima koji sebe vide pre kao sprintere nego kao maratonce Murakami savetuje da se drže priča i novela, jer za roman ipak treba više energije i izdržljivosti. Pomenuta tri, četiri sata pisanja nešto su što ćete morati da radite svakog dana bar pola godine, godinu, dve ili više ako želite da napišete roman. Fokus i izdržljivost mogu se uvežbati, za razliku od talenta, a potom ih morate stalno održavati u što boljoj „formi“, baš kao i mišiće radi trčanja. Po njemu, tu ima malo prostora za isključivanje mozga i čekanje da inspiracija padne sa neba, već je sve u vašim rukama, odnosno umu, i nema druge nego da zapnete.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Open Culture)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.