KOMUNISTA KOJI JE MRZEO SOVJETSKI SAVEZ: Na današnji dan SVET se oprostio od najvećeg ČUDAKA među PESNICIMA
Danas se obeležava godišnjica smrti poznatog Francuza, Foto: Printscreen/Youtube

na današnji dan

KOMUNISTA KOJI JE MRZEO SOVJETSKI SAVEZ: Na današnji dan SVET se oprostio od najvećeg ČUDAKA među PESNICIMA

Ko je bio Luj Aragon?

Objavljeno:

Komunista, nadrealista, biseksualac, pisac i pesnik. Obično su reči te kojima pridajemo značaj, ali šta se krije ispod njih, koji suptilni znak? U slučaju Luja Aragona mnogo više nego što je napisano.

Rođen je u Parizu 1897. godine gde je živeo do svoje smrti, 24.12.1982. Ovaj pesnik, pisac i istoričar je vodio veoma zanimljiv život. Voleo je dadaistički pokret, ali je onda potpunu slobodu našao u nadrealizmu, zapravo bio je jedan od osnivača, zajedno sa Andre Bretonom. I to sve pre II svetskog rata (tačnije 1924. godine). Bio je u braku sa Elzom Triole, snajom ruskog pesnika Vladimira Majakovskog.

Aragon se pridružio Komunističkoj partiji Francuske zajedno s još nekoliko nadrealista. Ostao joj je veran do kraja života, posvetivši joj i nekoliko političkih poema od kojih je jedna napisana za Morisa Torezu. Iako komunista, dosta je kritikovao SSSR-a, naročito tokom 1950-ih.

Za vreme nemačke okupacije Francuske u II svetskom ratu pisao je za tajni i konspirativni list Les Éditions de Minuit.

Važnija Aragonova poema je "Crveni poster" u kojoj je odao počast strancima koji su poginuli oslobađajući Francusku. To je učinio kao odgovor na nacističku propagandnu kampanju zvanu Crveni Poster, koja je trebalo da uveri francuski narod i javnost da je pokret otpora fašizmu u Francuskoj bio sastavljen od stranaca, uglavnom Jevreja, koji su služili interesima Britanije i Sovjetskog Saveza.

Nakon smrti svoje žene 16. juna 1970., Aragon je otkrio svoju biseksualnost i pojavljivao se na gej paradama u rozim kolima.

Dobro proživljen život, zar ne?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.