DODELJENA NAJPRESTIŽNIJA KNJIŽEVNA NAGRADA U FRANCUSKOJ: Gonkura dobio roman "Anomalija" Erve le Telijea (63)
Sve to događa se samo dva dana pošto su knjižare ponovo otvorene u Francuskoj, Foto: Printscreen

hit nagrada

DODELJENA NAJPRESTIŽNIJA KNJIŽEVNA NAGRADA U FRANCUSKOJ: Gonkura dobio roman "Anomalija" Erve le Telijea (63)

"Anomalija" je njegov osmi roman koji govori o neobičnom događaju među putnicima na avionskom letu između Pariza i Njujorka

Objavljeno: 15:50h

Najprestižniju francusku književnu nagradu "Gonkur" dobio je u ponedeljak pisac Erve le Telije (63) za roman "Anomalija".

- Nagrada kao "Gonkur" nikada ne može da se očekuje. Najpre, zato što ne pišemo da bismo je dobili, a zatim i zbog toga što ne možemo da zamislimo da ćemo je dobiti. To uopšte nije bilo u mojim planovima – izjavio je pisac.

foto: Printscreen

Telije, matematičar po obrazovanju i bivši novinar, objavljuje od početka devedesetih. "Anomalija" je njegov osmi roman koji govori o neobičnom događaju među putnicima na avionskom letu između Pariza i Njujorka, koji se sa istim putnicima ponavlja dvaput u kratkom roku.

Autor je poručio da je mogući način čitanja knjige i nova vizija sveta, dolaskom Bajdena posle Trampa. Telije je dobio osam glasova spram dva Maela Renuara za roman "Istoriograf kraljevstva".

foto: Profimedia

Nekoliko minuta posle "Gonkura", dodeljen je i "Renodo", koji je dobila Mari Elen Lafon (58), za roman "Sinovljeva priča". Delo prati život Andrea, koga odgaja tetka i, uz otkrivanje tajne kroz porodično stablo, prati period od 1908. do 2008. godine. Ova profesorka klasične književnosti iz Pariza do sada je napisala 13 romana. Prvi je objavila pre 19 godina. Izjavila je da su nagrade ove godine potrebnije više nego ikad.

Kanađanka Domnik Fortije dobila je "Renodoa za esej" za romansiranu biografiju pesnikinje Emili Dikinson.

Sve to događa se samo dva dana pošto su knjižare ponovo otvorene u Francuskoj, u drugoj fazi popuštanja opšteg karantina. Zbog epidemije korona virusa glasanje nije održano u restoranu, kao što je običaj, jer su oni i dalje zatvoreni, pa se sve odvijalo video-konferencijom.

Neposredno pred dodelu prestižnih francuskih književnih nagrada, američki "Njujork tajms" je u subotu objavio tekst o sukobima interesa i intrigama, ciljajući naročito "Renodo".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.