PRONAĐENO NAJSTARIJI PRIMERAK ŠEKSPIROVE DRAME IZ 17. VEKA: Jako je ZANIMLJIVO kako je tu DOSPEO
Ovo retko izdanje čuvenog komada čuvalo se u posebnoj arhivi, Foto: Profimedia

super priča

PRONAĐENO NAJSTARIJI PRIMERAK ŠEKSPIROVE DRAME IZ 17. VEKA: Jako je ZANIMLJIVO kako je tu DOSPEO

Šekspirova drama "Dva plemenita rođaka" iz 1634, koju je u septembru otkrio profesor Džon Stoun na Univerzitetu u Salamanki

Objavljeno: 24.11.2020. 13:28h
  • 5

Kopija Šekspirove drame Henri Osmi pronađena u biblioteci privatne škole u Sevilji mogla bi biti najstarije sačuvano izdanje u Španiji jednog od dela velikog engleskog dramskog pisca.

Šekspirova drama "Dva plemenita rođaka" iz 1634, koju je u septembru otkrio profesor Džon Stoun na Univerzitetu u Salamanki, tada je proglašena najstarijim sačuvanim izdanjem nekog njegovog dela u Španiji.

Do najnovijeg otkrića je došlo nakon što je Luis Rej Gonji, direktor Internacionalne škole San Fransisko de Paula, prošao pored dvoja sigurnosna vrata koja su čuvala odeljak o retkim knjigama u biblioteci da bi lično proverio datum izdanja Šekspirove drame za koju je znao da se tamo čuva, i otkrio da je objavljeno dve godine ranije, 1632. godine, piše "Pais".

Ovo retko izdanje čuvenog komada čuvalo se u posebnoj arhivi, zajedno s dokumentima od 13. do 18. veka, ali je od kupovine ostalo neprimećeno.

Ali, Luis Rej Gonji dobro je upoznat sa sadržajem kolekcije biblioteke svoje škole, koja je jedna od najobimnijih u Sevilji. "Ovo delo je drugo izdanje i verovatno je više cenjeno od prvog (iz 1623), jer sadrži više elemenata, kaže on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)

Direktor škole nije u mogućnosti da precizira kada je knjiga kupljena, ali to pripisuje školskoj tradiciji prikupljanja knjiga velike vrednosti za biblioteku.

"Akvizicije su činjene tokom godina", kaže, dodajući da je kolekcija obogaćivana vremenom budući da je biblioteci uvek pridavan veliki značaj.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media