POTPISANI PRIMERAK HARIJA POTERA PLAĆEN SKORO 4 MILIONA EVRA: A ova KNJIGA je REKORDER sa sumom od 9 MILIONA!
Svaka od sedam kopija je ispisana rukom, i sadrži ilustracije same autorke, Foto: Profimedia

PRESKUPE KNJIGE

POTPISANI PRIMERAK HARIJA POTERA PLAĆEN SKORO 4 MILIONA EVRA: A ova KNJIGA je REKORDER sa sumom od 9 MILIONA!

Knjiga engleskog dramskog pisca prvi put je objavljena 1623, sedam godina nakon njegove smrti

Objavljeno:

Kopija prve zbirke dela Vilijama Šekspira "First Folio" prodata je polovinom nedelje na aukciji u njujorškom "Kristiju" za gotovo 10 miliona dolara, postavši tako najskuplje literarno delo ikad. Knjigu, koju je na licitaciju stavio kalifornijski Mils koledž u čijoj je arhivi bila od šezdesetih godina 20. veka, kupio je neimenovani kolekcionar za 9,98 miliona dolara (8,44 miliona evra), čime se ovo delo ponovo našlo u društvu najskupljih dela u istoriji

foto: Profimedia

Šekspir je tako pre nekoliko dana “srušio” sopstveni rekord. Naime, ista knjiga, još od 2001. godine, kada ju je na aukciji kupio Pol Alen, koosnivač Majkrosofta, za 6,2 miliona dolara, drži rekord najskupljeg literarnog dela u istoriji.

foto: Profimedia

Knjiga engleskog dramskog pisca prvi put je objavljena 1623, sedam godina nakon njegove smrti, a danas na svetu postoji samo 235 kopija ovog dela, od kojih su samo nekoliko celovite verzije rukoveti, za koje se pretpostavlja da se nalaze u privatnim arhivama. Zbirka “First Folio”, poznatija kao “Komedije, istorije i tragedije”, u kojoj se nalazi i 18 Šekspirovih drama koje nikada nisu objavljene, sadrži 36 tekstova, a upravo zahvaljujući njoj svet je saznao za “Magbeta” ili “Buru”.

Osim Šekspirovog dela “First Folio” proteklih godina na aukcijama još neki retki primerci literarnih dela dostizali su vrtoglave iznose. Među najprodavanijim knjigama, međutim, uglavnom su dela izrazite istorijske vrednosti. Jedna od retkih savremenih knjiga, koja se dobro kotirala na licitacijama u aukcijskim kućama, jeste ona koju potpisuje autorka “Harija Potera”, Džoan Rouling.

foto: AP / Joel Ryan

Britanska spisateljica je napravila samo sedam kopija dečije knjige “The Tales of Beedle the Bard”, koju prvi put spominje u delu “Hari Poter i relikvije Smrti”. Svaka od sedam kopija je ispisana rukom, i sadrži ilustracije same autorke. Takođe, sve kopije su odštampane u kožnom povezu i ukrašene srebrom. Od postojećih sedam, Roulingova je šest primeraka podelila prijateljima i svojim urednicima. Taj sedmi primerak je pre nekoliko godina ponuđen na prodaju. Kupljen je za čak 3,6 miliona evra, postavši tako najskuplje prodat moderan rukopis ikad.

foto: Profimedia

Pre Roulingove, ovim rekordom dičio se Franc Kafka. Originalni rukopis češkog pisca za njegovo najpoznatije delo “Proces”, objavljeno devet godina nakon Kafkine smrti, prodato je 1988. za gotovo dva miliona dolara. Rukopis na 316 strana, nastao poslednjih pet meseci 1914. godine, kupio je na licitaciji u “Sotbiju” za 1,98 miliona dolara (1,69 miliona evra) nemački privatni kolekcionar Heribert Tenšer.

foto: Printscreen Youtube

Pre devet godina prvo izdanje “Uliksa” Džejmsa Džojsa dostiglo je cenu od maltene pola miliona dolara na licitaciji u “Kristiju”. Jedna od svega stotinu kopija prvog izdanja, i jedna od dve sa ličnim potpisom irskog pisca, datiranim na 12. oktobar 1922, bila je, kada je stavljena na licitaciju 2011. procenjena na 200.000 dolara, no otišla je za 460.500 dolara u ruke kolekcionara Glena Horovica, srušivši rekord najskuplje knjige, doduše samo u SAD.

foto: Profimedia

Zbirka priča engleskog pisca Džefrija Čosera “Kanterberijske priče” prvi put je štampana 1477. godine u petnaestak primeraka. Ti retki originalni primerci knjige, svojevrsne ispovesti hodočasnika na putu ka grobu sv. Tomasa Beketa, koja usput skicira život u ondašnjoj Engleskoj, vekovima su bili razasuti svuda po svetu. No, krajem 18. veka, tačnije 1776. godine jedan rukopis našao se na aukciji i kupio ga je erl Ficvilijam za 6,8 funti, odnosno svega sedam i po evra u današnjem novcu. Nešto više od dva veka docnije, 1998. isti rukopis prodat je za čak sedam miliona evra.

foto: Profimedia

I nakon ovonedeljne aukcije u “Kristiju”, postoji jedno štampano izdanje koje je i dan- danas skuplje od kopije Šekspirovog rukopisa. U pitanju je izdanje knjige “Ptice Amerike” ornitologa i slikara Džona Džejmsa Odibona, koje je svojevremno okarakterisano kao “najlepša slikovnica ikada“. Legenda kaže da postoji samo 119 originalnih, prvih izdanja te slikovnice iz 1827. godine, visoke čak jedan metar. Taj kuriozitet sasvim je dovoljan kolekcionarima poslednjih dvadesetak godina da izdvajaju ogromne svote novca za bar jednu kopiju dela američkog ornitologa. Najpre je 2000. jedno izdanje prodato za čak 8,3 miliona evra, 12 godina kasnije drugo za 7,4 miliona evra, dok je rekord najskuplje štampane knjige na svetu postavljen 2010, kada je na aukciji u londonskom “Sotbiju” prodata za rekordnih 10,8 miliona evra (10,3 miliona dolara).

Ubedljivo najtraženije knjige na licitacijama, za koje se proteklih godina izdvajalo najviše novca, jesu one iz oblasti teologije i religije. Tako su Psalami “Bej”, inače prva knjiga štampana u Americi, prodata na aukciji u “Sotbiju” pre sedam godina za 14,2 miliona dolara (12,1 milion evra). Oko stotinu hiljada dolara više izdvojila je Britanska nacionalna biblioteka za knjigu džepnog formata iz sedmog veka, Jevanđelje Svetog Katberta, nepoznatog autora, napisanu na latinskom jeziku.

foto: Profimedia

Beležnicu, u kojoj su na 72 strane sakupljeni naučni članci i teorije Leonarda da Vinčija u rasponu od fosila do kretanja vode, “Kodeks Lester” kupio je još 1994. godine američki milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts za 30,8 miliona dolara (26,2 miliona evra).

I danas “titulu” najskuplje knjige ikad nosi “Knjiga mormona”. Za religiozno delo Džozefa Smita, koje datira iz 1830. godine, i prevedeno je na 87 jezika, mormonska Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana izdvojila je na aukciji u septembru 2017. godine 35 miliona dolara (29,88 miliona evra).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.