U SRBIJU STIGLA NOVA KNJIGA NAJVEĆE RIJALITI ZVEZDE MEĐU PISCIMA: Norveški OSOBENJAK nam sada otkriva JESEN
Kao posledica, žena ga je napustila, porodica više ne razgovara sa njim, deca mu žive u drugoj državi, ali on je ostavio cigarete i pronašao novu ljubav, Foto: Profimedia

književnost

U SRBIJU STIGLA NOVA KNJIGA NAJVEĆE RIJALITI ZVEZDE MEĐU PISCIMA: Norveški OSOBENJAK nam sada otkriva JESEN

Knausgor je jedinstvena pojava, maltene rijaliti lik u svetu visoke književnosti, čovek koji svetu na uvid pružio najintimnije epizode vlastitog života, ogolivši se do poslednjeg nerva

Objavljeno: 12:24h

Čovek koji je oduševio ili sablaznuo, zavisi kako ko gleda na to, svojim šestotomnim autobiografskim delima naslovljenim "Moja borba", od kojih poslednji ima preko hiljadu strana, norveški autor Karl Uve Knausgor, ponovo se vraća u srpske knjižare.

Izdavačka kuća Booka objavila je prvi od četiri dela njegove tetralogije Pisma nerođenoj ćerki. Ova knjiga nosi naziv "U jesen", kada je i objavljena, i sjajna je prilika da svi oni koje zanima ovaj uvrnuti autor o kojem se toliko priča konačno u ruke uzmu njegovo delo koje obimom ne prelazi 500 strana. Naime, ova knjiga ima jedva preko 200 stranica i relativno se lako čita, jer je pisana u formi svojevrsnog intimnog bedekera za život i osećanja života.

Reposted from @that.yellow.library “Only what slips through one's fingers, only what is never expressed in words, has no thoughts, exists completely.” Karl Ove Knausgård ✨ Karl Uve je jedan od meni omiljenih pisaca. Kada me neko pita šta je to u njegovim knjigama što toliko volim nekako ne mogu da mu dam konkretan odgovor. Uvek malo zastanem, razmislim, pa nekad i uzdahnem u nekoj vrsti nemoći da opišem koliko je Karl veliki pisac, a da pritom naglasim da su njegove knjige jednostavne da jednostavnije ne mogu biti, ali u isto vreme jake i drugačije. Karl je jedan čudan spoj, on piše o najobičnijim stvarima i kroz njih prožima svoje filozofsko gledište na život. Neki bi možda njegov stil nazvali uprošćenim, ali za mene upravo tu leži Knausgorova čar. Samo on može govoriti o klozetskim šoljama, gumenim čizmama, groznici, jabukama, jeseni, očima, prstima, mokraći, flašama, njivama, itd, a da ja u svemu tome potpuno uživam. “U jesen” je svojevrsna kontemplacija života, enicklopedijski prikaz nekih pojmova koje Karl iz svog ugla želi da predstavi svojoj nerođenoj ćerki. Za razliku od “Moje borbe” (o kojoj će biti reči u narednim postovima), Karl ovde uspeva da bude koncizan, kroz priče manje provlači svoja životna iskustva. U ovoj knjizi mi se zaista nalazimo iza njegovih očiju (poput filma “Being John Malkovich”) i posmatramo ta najjednostavna životna zadovoljstva kroz Knausgorov filter. Veliko je zadovoljstvo naići na pisca koji je tako iskren, bespomoćno besraman, direktan i dinamičan, hrabar i u neku ruku opušten kao što je to Karl. Ovo je možda i bolja knjiga za upoznavanje sa njegovim radom od “Moje borbe”, iako je u mom slučaju redosled bio obrnut. Ako vam je potrebna jedna knjiška meditacija, onda skuvajte sebi jednu šoljicu čaja, uzmite Karlovu “Jesen” i uplivajte u svet koji svakog od vas svakodnevno okružuje ali koji zasigurno ima neku posebnu čar kada je obojen Knausgorovim mislima. ✨ Da li ste čitali neku Karlovu knjigu? Volite li njegov stil? ✨ #karloveknausgaard #autumn #bookastore #bookaknjige #booka #thatyellowlibrary #apple #autumnleaves #yellowautumn #bookstagram #bookishfeatures #volimknjige

A post shared by Bookastore (@bookastore) on

Ova knjiga nije fikcija, nije roman, ali, na neki način, nije ni autobiografija, već delo koje podstiče na (jesenju) kontemplaciju i razmišljanje o postojanju i njegovoj svrsi.

"U jesen", sastavljena od kratkih eseja, opservacija i misli o pojedinim životnim stvarima i pojavama, predstavlja opis sveta koji Knausgor predaje ćerki.

foto: Profimedia

Ipak, ova knjiga je mnogo više od kazivanja roditelja detetu. Knausgor proučava mnogima neuočljive detalje, male stvari i usputne pojave, koje kroz njegovo pero dobijaju novo značenje, vraćajući nam tako detinji osećaj zadivljenosti i začuđenosti pred svetom, terajući nas da zastanemo i ponovo otkrijemo magiju u sitnicama.

Hoću da ti pokažem naš svet, kakav je sada“, Knausgor piše. „Ti ćeš ga videti na svoj način, imaćeš svoja iskustva i živećeš svojim živo­tom, te zato ovo pre svega činim zbog sebe: dok ti poka­zujem svet, milo moje, moj život biće vredan življenja.“

foto: Profimedia

U jesen je poetična, topla i pomalo melanholična izjava ljubavi svetu, nadahnjujuće prozno iznenađenje, koje potvrđuje Knausgora kao posebno nadarenog pisca koji nas svojom neposrednošću navodi da promišljamo svet na novi način.

foto: Profimedia

Kao što rekosmo na početku, Knausgor je jedinstvena pojava, maltene rijaliti lik u svetu visoke književnosti, čovek koji je svetu na uvid pružio najintimnije epizode vlastitog života, ogolivši se do poslednjeg nerva. Kao posledica, žena ga je napustila, porodica više ne razgovara sa njim, deca mu žive u drugoj državi, ali on je ostavio cigarete i pronašao novu ljubav, novu inspiraciju za još jednu literarnu avanturu.

foto: Profimedia

Ko zna, jednog dana u budućnosti, neko će zahvaljujući baš Knausugorovim delima biti do najsitnijih crevaca obavešten kakav je bio život čoveka u 21. veku, šta ga je mučilo, a šta ushićavalo, kako je, na nekom mikro nivou ljudske egzistencije, izgledala adaptacija s analognog na digitalni svet. Što 'no kažu, malo li je?

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.