KRALJ MILIONSKIH TIRAŽA, VANBRAČNI SE*S I OSVETA BESNE DOMAĆICE: Predlažemo 3 KNJIGE za čitanje tokom ove NEDELJE!
Na stranicama ove knjige ima svega: seksa, novca, neverstva, smeha, egzistencijalne teskobe, zlovolje, ogorčenosti, prevare, pa čak i fudbala, Foto: Profimedia

kratke preporuke za zauzete

KRALJ MILIONSKIH TIRAŽA, VANBRAČNI SE*S I OSVETA BESNE DOMAĆICE: Predlažemo 3 KNJIGE za čitanje tokom ove NEDELJE!

Broj mrtvih tela u okolini počinje da raste. Otkrivaju se nove, neslućene činjenice o tragičnoj smrti roditelja

Objavljeno: 14:29h
Dejan Katalina

Kažu stručnjaci da svaki lider, preduzetnik i poslovnjak treba da odvoji vreme i pročita poneku knjigu. Pored toga što će steći uvid u neke nove ideje, obogatiće svoj rečnik koji mu je potreban na sastancima i prezentacijama (ako ništa drugo).

Jasno je da živimo u vremenima kada je čitanje postalo privilegija dokonih i nezaposlenih, jer svi ostali moraju da se debelo upregnu kako bi obezbedili egzistenciju sebi i svojoj porodici, pa tako mnogo rade i teško odvajaju vreme za razonodu. Tu i tamo pogleda se neka serija, nekad i ceo vikend otpadne na bindžovanje nekog serijskog hita sa Netfliksa ili HBO, možda se pročita i neki strip iz kolekcije Veselog četvrtka, ali bi knjiga bila suviše naporan i ambiciozan poduhvat.

Zato smo odlučili da vam svakog petka preporučimo po neki naslov koji bi mogli da, ako ništa drugo, makar počnete sa čitanjem za vikend, jer je reč o knjigama nove ili novije produkcije koje su već pronašle put do čitalaca širom sveta, pa ih vredi uzeti u ruke.

Norvežanin Ju Nesbe je bez dileme jedan od najpopularnijih svetskih autora trilera. Njegov serijal o inspektoru Hariju Huleu prodaje se u višemilinskim tiražima, a dobar deo drugih knjiga mu je uspešno ekranizovan. Beogradska Laguna objavila je njegov novi hit roman "Kraljevstvo", koji je za kratko vreme već postao hit u svetskim knjižarama. O čemu se radi?

Autor bestseler serijala o detektivu Hariju Huleu. Roj Opgard i dalje živi u mirnom planinskom gradu u kojem je odrastao, za razliku od svog mlađeg brata Karla, koji je jedva dočekao priliku da pobegne od svoje problematične prošlosti. Niko, pa ni Roj, nije verovao da će se Karl ikada vratiti. Međutim, Karl ima velike planove za svoj rodni grad. Vraća se bogat, sa svojom tajanstvenom, lepom ženom Šenon i poslovnom prilikom koja svima u varošici izgleda kao spasenje. Njegov iznenadni dolazak ipak budi napetost u inače uspavanom mestu i neke nerazjašnjene smrti ponovo počinju svima da zaokupljaju pažnju. Braća Opgard biće osumnjičena za sumorne događaje iz prošlosti... Dok su bili deca, Roj je branio mlađeg brata od školskih siledžija i zlobnih glasina. Sada ga štiti od moćnika koji žele da odstrane Karla iz svojih poslovnih planova. Broj mrtvih tela u okolini počinje da raste. Otkrivaju se nove, neslućene činjenice o tragičnoj smrti roditelja braće Opgard. Suočen sa Karlovom pohlepom i izdajom, a obuzet požudom prema Šenon, Roj počinje da preispituje svoju odanost porodici. „Sva književna snaga najpoznatijeg skandinavskog pisca noara stuštila se u mračnu, nasilnu priču o dvojici braće. Nesbe je epskim zamasima razorio iluziju o jednoj porodici i srećnoj maloj planinskoj zajednici.“ Kirkus Reviews #Laguna #Delfi #LagunaKnjige #DelfiKnjižare #Knjiga #LagunaPreporuka #BookLover #BooksAddict #AmReading #BookChat #GreatReads #WhatToRead #BookWorld #PopBooks #BookClub #Knjige #Booklovers #Književnost #Knjigoljupci #Bookstagram #BookWorld #BooksOfInstagram #DelfiKutak #Kraljevstvo #JoNesbø #Kongeriket #JuNesbe

A post shared by Laguna (@laguna_knjige) on

Dok su bili deca, Roj je branio mlađeg brata od školskih siledžija i zlobnih glasina. Sada ga štiti od moćnika koji žele da odstrane Karla iz svojih poslovnih planova. Broj mrtvih tela u okolini počinje da raste. Otkrivaju se nove, neslućene činjenice o tragičnoj smrti roditelja braće Opgard. Suočen sa Karlovom pohlepom i izdajom, a obuzet požudom prema Šenon, Roj počinje da preispituje svoju odanost porodici.

Napeti, krvavi triler u Nesbeovom stilu na celih 520 strana jeste nešto što ljubitelji ovakvih priča najviše vole. Ako ste volite ovaj žanr, sigurno se nećete pokajati uzimajući ovu knjigu u ruke!

Beogradska izdavačka kuća Booka već se specijalizovala za hitove kvalitetne moderne književnosti zapakovane u sjajno dizajnirane korice. Baš zato su njihove knjige ne samo poslastica za čitanje, nego i za gledanje, savršen ukras kućnih biblioteka! Takav je i njihov najnoviji naslov, roman argentinskog pisca Pedra Mairala "Urugvajka". Odlična priča upakovana u korice koje su već na prvi pogled prava umetnost.

A priča između korica je ovakva: Lukas Perejra je pisac, ima četrdeset četiri godine, i odlazi iz Buenos Ajresa na jedan dan u Montevideo da tamo podigne honorar. Pošto je već duže vreme bez posla i prihoda, taj novac za njega predstavlja rešenje ekonomskih, ali i mnogih drugih problema. U tome Lukas vidi i mogućnost da zamisli život drugačiji od onog koji sada živi, opterećen dugovima i porodičnim obavezama, brigom oko malog deteta i sumnjom da ga žena vara. Već je isplanirao da se u Urugvaju, s druge strane velike reke, nađe s mladom i lepom devojkom koju je prethodne godine upoznao na književnom festivalu. Urugvajka o kojoj mašta za njega je otelotvorenje snova, bekstvo iz svakodnevice koja ga guši i braka koji se raspada, baš kao što je Montevideo grad koji u svom eskapizmu idealizuje – dovoljno blizu, a ipak daleko. Stvari se, međutim, ne odvijaju kao što je Lukas isplanirao, pa će se, našavši se u beznadežnoj situaciji, zapitati šta je ono što zaista čini sreću u životu, i biće prinuđen da donese odluku koja će mu život promeniti iz korena, kaže se u sinopsisu ovog dela koje nije veliko po obimu, 138 strana svega, ali jeste bogato najzanimljivijim začinima života, kao što reče jedan kritičar: "Na stranicama ove knjige ima svega: seksa, novca, neverstva, smeha, egzistencijalne teskobe, zlovolje, ogorčenosti, prevare, pa čak i fudbala. Od svih tih niti je satkana ova novela, kratka i ubitačna".

Ako su se neki pitali koja je knjiga najviše uticala na stil i pisanje Vedrane Rudan, onda ovaj naslov nudi odgovor na to pitanje. Naime, Rudanova je napisala predgovor reizdanju kultne knjige s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina "Dnevnik besne domaćice" (Laguna) Sju Kofman.

foto: Printscreen/jutjub

Ovo je knjiga mog života. Kad sam je pre pedeset godina prvi put pročitala, nisam znala da su sve žene s vremena na vreme, neke uvek, Tina. Tina je postala moja sestra, moje drugo ili treće ili četvrto ja, moja večita inspiracija, moja prijateljica koja me nikad nije izdala", napisala je, između ostalog, Vedrana Rudan.

„Zašto mi pripisuju sve te plemenite vrline i kvalitete? To je uvek bilo više nego što sam mogla da podnesem.“ Betina Bolzer je obrazovana domaćica iz više srednje klase koja živi na Zapadnom Menhetnu s dve ćerke, sluškinjom, psom i mužem. Njen muž Džonatan Bolzer, liberalni demokrata koji po svaku cenu želi što bolji položaj u društvu, primećuje da je Tina u poslednje vreme prilično odsutna i ubeđuje je da potraži pomoć psihijatra. Kad i sama posumnja da polako ludi, ona počinje da piše tajni dnevnik kao vid terapije i pribežišta. Pišući o sebi, o mnogobrojnim strahovima (strahu od železnice, automobila, mostova, tunela, visine, dubine, napuštenih parkova, gužve, zubara, pčela, pauka, dlakavih moljaca, velikih talasa...) i o svojim najbližima, ona pokušava da osmisli svoj jednoličan život. Njena iskrena zapažanja ohrabriće je da se upusti u nove izazove. Uključujući i vanbračnu romansu. Sjajan humor i suptilna kritika američkog potrošačkog društva u romanu „Dnevnik besne domaćice“ podjednako su aktuelni i ubedljivi kao i 1967, kad je roman prvi put objavljen. „Ovo je knjiga mog života. Kad sam je pre pedeset godina prvi put pročitala, nisam znala da su sve žene s vremena na vrijeme, neke uvijek, Tina. Tina je postala moja sestra, moje drugo ili treće ili četvrto ja, moja vječita inspiracija, moja prijateljica koja me nikad nije izdala.“ Vedrana Rudan Autorka fotografije: @bookisha__ ? #Laguna #Delfi #LagunaKnjige #DelfiKnjižare #Knjiga #LagunaPreporuka #BookLover #BooksAddict #AmReading #BookChat #GreatReads #WhatToRead #BookWorld #PopBooks #BookClub #Knjige #Booklovers #Književnost #Knjigoljupci #Bookstagram #BookWorld #BooksOfInstagram #DelfiKutak #DnevnikBesneDomaćice #SjuKofman #SueKaufman #DiaryOfAMadHousewife

A post shared by Laguna (@laguna_knjige) on

Betina, Tina, Bolzer je obrazovana domaćica iz više srednje klase koja živi na Zapadnom Menhetnu s dve ćerke, sluškinjom, psom i mužem. Kad i sama posumnja da polako ludi, ona počinje da piše tajni dnevnik kao vid terapije i pribežišta. Pišući o sebi, o mnogobrojnim strahovima (strahu od železnice, automobila, mostova, tunela, visine, dubine, napuštenih parkova, gužve, zubara, pčela, pauka, dlakavih moljaca, velikih talasa...) i o svojim najbližima, ona pokušava da osmisli svoj jednoličan život. Njena iskrena zapažanja ohrabriće je da se upusti u nove izazove. Uključujući i vanbračnu romansu.

Ovaj roman je bio preteča kasnijim feminističkim hitovima kakav je, na primer, "Strah od letenja" Erike Džong.

#ericajongscribe #ericjong #fearofflying

A post shared by Erica Jong (@erica_jong) on

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.